Borlänge kommuns logotyp

Tryggheten ökar i västra Borlänge

Årets trygghetsmätning för Borlänge är klar. Resultaten visar bland annat att tryggheten har ökat i kommunens västra områden som Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna.

Trygghetsmätningen som tagits fram i samarbete med Polisen, Örebro universitet och Borlänge kommun, visar att hela Borlänge har ett trygghetsindex på 1,46. Det innebär att invånarna upplever sig som tryggare än genomsnittet i Sverige. Polisens nationella index ligger på 1,7 (lägre siffror indikerar högre trygghet). Trots variationer mellan olika områden inom kommunen visar mätningen på en stabil utveckling i många delar. Framförallt lyfts kommunens västra områden fram som ett positivt exempel.

– Det är glädjande att se att vi i många områden lyckats stabilisera tryggheten och till och med förbättra den, säger Svante Ask, brottsförebyggande samordnare på Borlänge kommun.

"Riktade insatser gör skillnad"

I områden som Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna har tryggheten ökat markant. Minskad nedskräpning, förbättrad utemiljö och riktade aktiviteter för unga, tillsammans med kameraövervakning och ökad polisiär närvaro anses ligga bakom den positiva utvecklingen.

– Det här visar att riktade insatser och ett nära samarbete mellan kommunen, föreningar, polisen och fastighetsägare gör skillnad, säger Svante Ask.

Centrum står inför nya utmaningar

Centrumområdet, inklusive Östermalm och Kupolen-Norra Backa, upplever däremot ökade problem med nedskräpning, skadegörelse och social problematik.

– Vi ser bland annat att missbruksproblem och våldet i krogmiljön påverkar tryggheten i centrum, säger Svante Ask. Det är ett område som vi måste prioritera i vårt trygghetsarbete framöver.

Positiva signaler från flera områden

Områden som Ornäs-Torsång och Borlänges övriga landsbygd ligger fortsatt stabilt med mycket hög trygghet. Även områden som Kvarnsveden i norr och Romme i söder visar på en svagt positiv utveckling i upplevd trygghet.

Insikter för framtiden

Polisens trygghetsmätning visar att Borlängeborna är tryggare än genomsnittet i landet, men att tryggheten är ojämnt fördelad i kommunen. De framgångar som noterats i kommunens västra områden visar ändå att riktade insatser kan ge resultat.

– Det är tydligt att när vi arbetar tillsammans kan vi skapa verklig förändring. Den här mätningen ger oss både hopp och en tydlig riktning för det framtida arbetet, säger Svante Ask.

Skillnad mellan olika mätningar

I Sverige finns det två stora mätningar som mäter trygghet:

  • Polisens trygghetsmätning fokuserar på invånarnas upplevelser av brottslighet, ordningsproblem och otrygghet i lokalsamhället. Den är detaljerad undersökning som används av polisen och kommunen för att prioritera och planera insatser i kommunen.
  • SCB:s medborgarundersökning ger en bredare bild av invånarnas syn på kommunen som helhet, där trygghet är ett av flera områden som mäts. Resultatet används av kommunen för att förbättra service och livskvalitet.

Borlänge deltog i SCB:s medborgarundersökning 2022, där resultatet visade att invånarna upplevde sig som mindre trygga än genomsnittet i Sverige. I år är Borlänge med i undersökningen igen. Resultatet kommer att delas med kommunerna den 6 december och publiceras på SCB:s webbplats den 16 december.