Enig skolnämnd tog beslut efter utredningsresultat
Efter att ha fått utredningen kopplad till Kvarnsvedens skola presenterad beslutade Skolnämnden om löpande återrapportering och vidare granskning.
Utredningen visar att det under flera års tid har funnits återkommande klagomål på pedagogen som nu avskedats. Trots att dessa klagomål dokumenterats av rektor vid flera tillfällen har åtgärderna som vidtagits varit otillräckliga. I flera fall borde händelser ha anmälts som misstänkta kränkningar, men detta har inte skett.
Kunskap och rutiner viktiga åtgärder
Utredningens inledande åtgärdsförslag handlar om att säkerställa att rutiner för kränkningsärenden ska vara kända och följas och att kunskap ska finnas om vad som är kränkande behandling. Det ska också säkerställas att personal och vårdnadshavare vet hur man anmäler missförhållanden via klagomålshantering och/eller visselblåsarfunktionen. För dessa punkter har Skolnämnden beslutat att kontinuerligt följa upp att åtgärdsförslagen vidtas.
Vill att KMPG granskar objektiviteten
I det sista åtgärdsförslaget föreslås Skolnämnden överväga att anmäla ärendets hantering till Skolinspektionen. Syftet med en sådan anmälan skulle vara att få en oberoende genomlysning. När skolinspektionen nu meddelat att man inte hanterar anmälningar på det sättet längre, valde en enigt nämnd att ta beslut om utredning via KPMG kopplat till objektivitet.
Ordförande i skolnämnden, Sara Fernlund (S) kommenterade beslutet:
– Det är av största vikt att vi som kommun tar vårt ansvar och ser till att alla elever och vårdnadshavare kan känna förtroende för skolans hantering av liknande situationer. Vi har fått mycket med oss från utredningen men vill att KPMG granskar objektiviteten. Det gör vi för att den har ifrågasatts av bland annat vårdnadshavare. I dialogen med dem har det framgått att man gärna ser en extern granskning, vilket vi också hade med oss när vi fattade beslutet.