Borlänge kommuns logotyp

Anders Taavo, Verdandi och Cilla Rodin (S) social- och arbetsmarknadsnämndens ordförande, undertecknar avtalet.

Kommunen tecknar IOP-avtal för ett socialt hållbart Borlänge

Den 12 december fattade social- och arbetsmarknadsnämnden beslut om att teckna IOP-avtal med fyra lokala föreningar som alla arbetar för att stötta människor i olika former av utsatta situationer.

De föreningar Borlänge kommun tecknar avtal med är Kvinnojouren Borlänge/Tjejjouren Dalia, Verdandi Borlänge, Hela människan Borlänge samt Brottsofferjouren Mellersta Dalarna. Gemensamt för alla fyra föreningarna är att de arbetar med att stötta människor som på olika sätt lever i en utsatt situation. Avtalen ska ligga till grund för ett långsiktigt samarbete och ett socialt hållbart Borlänge där kommuninnevånare får det stöd de behöver och har rätt till.

– De här föreningarna gör redan oerhört värdefulla insatser för människor. Genom att teckna IOP-avtal understryker vi vikten av att vi hjälps åt för att stötta Borlängebor i utsatta livssituationer, säger Cilla Rodin (S), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

De avtal som tecknats, är avtal om så kallat ”idéburet offentligt partnerskap” (IOP); en form av samverkan som syftar till långsiktiga samarbeten mellan kommunen och ideella organisationer för samhällsnytta. Partnerskapet ska utgå från en samhällsutmaning, skapa mervärde för målgruppen, bidra till kommunens mål samt baseras på ett samfinansierat engagemang mellan parterna.

– Samarbetet med föreningslivet är oerhört viktigt för att vi ska nå alla målgrupper. Jag är verkligen tacksam över hur ni möter era målgrupper med värme och respekt. Ni gör ett väldigt viktigt arbete där kommunen inte riktigt räcker till eller når fram alla gånger. Genom att fortsätta och stärka samverkan kan vi tillsammans göra Borlänge till ett bättre ställe, sade Cilla Rodin till föreningarnas representanter som efter nämndens sammanträde kom för att underteckna avtalen.

Sex personer runt ett bord  där ett avtal ska skrivas på.

Från vänster i bild: Malin Öhgren (Kvinnojouren), Per-Olof Eriksson (Hela människan) Gunilla Karlstens (Brottsofferjouren), Anders Taavo (Verdandi), Cilla Rodin (S) och Christer Navjord (M) (social- och arbetsmarknadsnämnden, Borlänge kommun)

Behov och målgrupper

Här följer en kort sammanfattning av respektive förenings arbete och målgrupper samt syfte med de avtal som tecknats.

Hela Människan Borlänge

Hela Människan Borlänge driver RIA-gården i Borlänge. Där erbjuder de en trygg mötesplats och stöd till personer som lever i en utsatt situation till följd av hemlöshet, psykisk ohälsa, kriminalitet eller missbruk. Till Hela Människan kommer också människor som saknar ett fungerande socialt nätverk och lever i utanförskap.

Syftet med avtalet är att genom samverkan skapa en trygg mötesplats och erbjuda stödjande samtal, hjälp med myndighetskontakter, personlig hygien samt friskvårdsaktiviteter. Föreningens insatser kombinerar akut stöd med förebyggande åtgärder som förbättrar målgruppens livsvillkor och livskvalitet.

Kvinnojouren Borlänge och Tjejjouren Dalia

Våld i nära relationer är ett samhällsproblem som orsakar stort lidande för den som utsätts, fysiskt och/eller psykiskt. Kvinnojouren Borlänge och Tjejjouren Dalia erbjuder samtalsstöd och skydd till kvinnor och barn som är eller varit utsatta för våld. Föreningen bidrar också till att sprida kunskap om våld i nära relationer, både genom utbildningsinsatser på arbetsplatser och information till allmänheten.

Syftet med avtalet är att tillsammans arbeta för ett Borlänge fritt från våld; att förhindra och förebygga våld i nära relation och stötta de borlängebor som drabbats.

Cilla Rodin och Christer Navjord

Social- och arbetsmarknadnämndens ordförande Cilla Rodin (S) och vice ordförande Christer Navjord (M) är glada över nämndens enhälliga beslut att teckna IOP-avtal med de fyra aktuella föreningarna och ser fram emot fortsatt samverkan.

Verdandi Borlänge

Verdandi är en idéburen organisation som genom solidaritet och gemenskap arbetar för och med människor i behov av socialt stöd av olika slag. En målgrupp för avtalet är personer med samsjuklighet eller beroendeproblematik. Här ska fokus ligga på stöd för sysselsättning och minskad isolering. En annan målgrupp är familjer med barn över 6 år som saknar stöd och naturliga mötesplatser när de inte längre tillhör målgruppen för familjecentralens insatser. Personer med psykisk ohälsa är en tredje målgrupp och här handlar samverkan om att arbeta för integration i samhället, sysselsättning och att förebygga missbruk.

Syftet med avtalet är att genom samverkan skapa långsiktiga lösningar och erbjuda socialt stöd via mötesplatser, aktiviteter och meningsfull sysselsättning.

Brottsofferjouren Mellersta Dalarna

Partnerskapet med Brottsofferjouren Mellersta Dalarna utgår från socialtjänstens skyldighet att erbjuda stöd till brottsoffer. Att bli utsatt för brott kan ge konsekvenser för brottsoffret både på kort och lång sikt. Det kan handla om oro, rädsla och chock, sjukskrivning, depression och ångest.

Syftet med avtalet är att invånare i Borlänge kommun som utsatts för brott ska kunna erbjudas kostnadsfritt samtalsstöd. Brottsutsatta, anhöriga och vittnen ska också kunna få stöd och vägledning när det gäller polisanmälan, rättsprocess, försäkrings- och ersättningsfrågor samt i kontakter med sjukvården, myndigheter och hjälporganisationer.