Borlänge kommuns logotyp
Den första bilden vi efterlyser mer information om.

Den första bilden vi efterlyser mer information om.

Musikminnen och seminarier – viktiga bidrag till utställningen om Borlänges musikliv

Sedan en tid pågår arbetet med att skapa en utställning om Borlänges rika musikliv. Nu går arbetsgruppen ut med en efterlysning - och en inbjudan. Efterlysningen gäller kunskap om gamla musikbilder från Borlänge. Inbjudan gäller en serie seminarier under rubriken ”Tankar om musik”.

I samband med att Jussi Björling-museet stängdes i december 2020 föddes idén att bygga en bredare utställning om Borlänges musikliv. Kultur- och fritidsnämnden gillade idén och gav klartecken. Sedan dess har en extern utställningskonsult anlitats, en arbetsgrupp bildats och planerna börjat ta form. Nu vill arbetsgruppen ta nästa steg för att få till ett utbyte med Borlängeborna.

Efterlyser information om gamla bilder

Dels efterlyser gruppen kunskap och information om fotografier med musikmotiv från Borlänge. Bilderna kommer att publiceras ungefär en gång i månaden på kommunens webbplats där man också kan lämna sin information.

– Det kan vara input om riktigt gamla bilder, men det kan också handla om att dela med sig av sina musikminnen från exempelvis Peace and Love-festivalen, säger Malvin Karlsson, utställningskonsult och projektets creative director.

Titta på den första bilden vi efterlyser information om

Seminarieserie om Borlänges musikliv

Arbetsgruppen bjuder också in till en serie seminarier under rubriken ”Tankar om musik”. Det första seminariet arrangeras på Brunnsviks folkhögskola den 12 februari. Där problematiseras musiklivet ur ett maktperspektiv av musikvetaren och genusvetaren Ann Werner från Uppsala universitet. När musiklivet finansieras, beskrivs och praktiseras – exempelvis i en svensk stad – vems musikliv är det som oftast står fokus är en av frågorna hon ställer.

Musikvetaren Linus Fröbom berättar om musikens förmåga att förändra städer. Han har studerat vilken funktion och betydelse musikstadsidentiteten har för Borlänge och Borlängeborna.

Efter föredragen blir det panelsamtal med frågor från publiken.

– Precis som med bilderna är seminarierna en del av vår kunskapssökande process. Vi vill ta del av tankar och erfarenheter från deltagarna och tror att kunskapen som genereras hjälper oss att forma utställningen, säger Malvin Karlsson.

Läs mer om det första semineriet

Utställningen – en hyllning till Borlänges musikliv

Utställningen ska återge Borlänges rika musikliv från 1870-talet och framåt. Den ska visa bredden av musikstilar och mångfalden av musikutövare, men också ge en bild av de konserter och festivaler som har arrangerats i Borlänge under många år.

Besökarna kommer givetvis att få lyssna på musik, men också se på bilder, film och föremål. Tanken är att utställningen ska visas under lång tid och kunna uppdateras för att fånga in nya musikaliska uttryck.

– Förhoppningen är att utställningen ska ge en wow-upplevelse och locka till många återbesök, säger Malvin Karlsson.

Målsättning: Vernissage 2026

Även om det ännu inte är helt klart var i bibliotekets lokaler utställningen ska byggas, eller när den invigs, är målet att den ska vara klar 2026. Osäkerheten hänger ihop med kultur- och fritidsnämndens beslut att utreda huvudbibliotekets lokalbehov.

4 december 2024: Biblioteket kan få nya lokaler