Så tycker Borlängeborna om Borlänge kommun
Borlängeborna har sagt sitt. Nu är resultatet av SCB:s medborgarundersökning klar och det är ett resultat som visar på både styrkor men också många förbättringsområden.
Vartannat år deltar Borlänge i SCB:s medborgarundersökning. Syftet är då att fånga Borlängebornas perspektiv på kommunen och kommunens verksamheter, för att identifiera styrkor och förbättringsområden.
Några av resultaten i årets undersökning:
- Boende och livskvalitet: 83,7 procent av invånarna tycker att Borlänge är en bra plats att bo och leva på, att jämföra med rikssnittet på 92,4 procent.
- Rekommendation av Borlänge: Andelen som kan rekommendera Borlänge som en plats att flytta till har ökat från 41,5 till 44,4 procent, men ligger fortfarande 18,8 procentenheter under rikets genomsnitt.
- Kommunens verksamheter: 62,9 procent anser att kommunen sköter sina verksamheter bra, en tydlig nedgång med 7,4 procentenheter från 2022 och under rikssnittet som ligger på 79,9 procent.
– Här har vi ett arbete att göra. Det här är inte ett undersökningsresultat som vi kan vara nöjda med. Vi behöver bli bättre på att fokusera vår verksamhet på resultat och det som gör skillnad för Borlängeborna, säger Jörgen Olsson kommundirektör Borlänge kommun.
Flera förbättringsområden
Undersökningen visar på flera områden där Borlängeborna inte ser att kommunen lever upp till deras förväntningar. En av de mest framträdande utmaningarna är äldreomsorgen, där endast 24,9 procent av borlängeborna har en positiv bild av verksamheten. En nivå som avviker kraftigt från rikssnittet på 55,4 procent. Samlingsplatser för unga och gamla är ett förbättringsområden, precis som underhåll av den offentliga miljön och förtroende för både politik och den kommunala verksamheten.
Medan 95,2 procent av Borlängeborna känner sig trygga dagtid, sjunker siffran till 74,1 procent på kvällar och nätter, vilket är något lägre än rikssnittet på 78 procent.
Samtidigt utmärker sig Borlänge positivt inom bland annat arbets- och utbildningsmöjligheter, där möjligheten att studera eftergymnasialt inom kommunen ligger över rikssnittet. Friluftsområden och belysta motionsspår får också positiva omdömen, liksom tillgången till laddstationer för elfordon och möjligheten att lätt transportera sig med bil.
En utmanande omställningsprocess
– Borlänge har under de senaste decennierna befunnit sig i en samhällsomvandling med nya förutsättningar för vår basindustri, nya förutsättningar byggande och boende, vi har dessutom haft ett flyktingmottagande som gett helt nya förutsättningar för vår kommun och den kommunala verksamheten. Det har varit en utmanande omställningsprocess för hela kommunen och det tror jag att vi kan se i det här resultatet, säger kommundirektör Jörgen Olsson.