
Jens Larsson är utbildningsledare för yrkesutbildningarna vid Erikslunds utbildningscenter; Automationsoperatör samt Underhållstekniker inom processindustrin.
Teknikcollege – en kvalitetsstämpel
Industriutbildningarna vid Erikslunds utbildningscenter siktar på att bli certifierade av Teknikcollege. Certifieringen är ett bevis på att utbildningarna håller rätt kvalitet och att de studerande får med sig kunskaper som dagens moderna industriföretag behöver.
Automationsoperatör och Underhållstekniker inom processindustrin är två utbildningar som erbjuds av vuxenutbildningen i Borlänge. Båda utbildningarna bedrivs på Erikslunds utbildningscenter och har utformats i nära samarbete med industribranschen i regionen.
I lokalerna på Röda vägen finns avancerad, toppmodern utrustning som ger de studerande chansen att lära och få med sig aktuella kunskaper och kompetens som företag behöver.
Den 19 februari var representanter från branschen och Teknikcollege på plats på skolan för närmare granskning av utbildningarna inför certifiering.

På plats vid Erikslunds utbildningscenter under granskningen den 19 februari var bland andra Fredrik Gunnarsson, ansvarig kompetensförsörjning Industriarbetsgivarna, Ingrid Saksvik, processledare Teknikcollege och Theres Stenberg Wallin, verksamhetschef för vuxenutbildning och kompetensförsörjning, Borlänge kommun.
Automationsoperatör – baskunskaper på hög nivå
Utbildningen till automationsoperatör är en 20 veckor lång utbildning på gymnasienivå som har funnits i drygt två år. Från början förutspåddes att efterfrågan på den sorts kunskaper som utbildningen ger skulle öka i samband med att Northvolt etablerade sig i Borlänge. Nu blev det inget med den etableringen – finns det fortfarande en efterfrågan hos andra företag i branschen?
– Ja, definitivt! Utbildningen passar all automatiserad drift och produktion, så det finns många företag där ute som behöver den här kompetensen, säger Jens Larsson, utbildningsledare.
Ett nära samarbete med branschen är viktigt för att fortsätta vidareutveckla utbildningen. Det är dessutom ett grundläggande krav för att certifieras av Teknikcollege. Enligt Jens Larsson har vissa bitar i upplägget redan justerats just utifrån dialog med företagen.
– Vi har skruvat lite på utbildningen till varje start. Dels beroende på att vi fått fler nya labbutrustningar, dels för att vi haft dialog med företagen om vad de vill få ut och vilka kunskaper de efterfrågar.

– Det känns intressant och spännande med automation. Det är väldigt mycket nytt att lära sig, men det är roligt! säger Elin Iversen. Elin bytte spår helt när hon började utbilda sig till automationsoperatör i januari, efter många år inom vård och omsorg.
Under våren förra året hade Jens och hans kollegor ett par träffar med branschen för att prata om upplägget på utbildningen och visa vad blivande automationsoperatörer får lära sig.
– Vi har ju hela tiden lyft att det här är en kort grundutbildning för baskunskaper, men reaktionen vi fick från företagen då var att det vi lärde ut var betydligt mer än baskunskaper. De hade inte förväntat sig att eleverna skulle få med sig så mycket på bara 20 veckor, säger Jens Larsson.
Efter träffarna fick företagen ändå återkomma med synpunkter och önskemål framåt, vilket gav underlag till vissa små ändringar i upplägget inför kommande utbildningsomgångar.
I och med den väntade Teknikcollege-certifieringen kommer utbildningen till automationsoperatör att få en egen styrgrupp där de träffar företagsrepresentanter fyra gånger per år. De regelbundna träffarna ska säkerställa att företagen får en ännu bättre inblick och möjlighet att vara med och påverka så att utbildningen fortsätter ligga i framkant.

Alexander Zandieh har jobbat med produktion inom industrin ett tag men utan formell utbildning. Han sökte till automationsoperatör för att lättare kunna få en trygg anställning och högre lön i framtiden.
Underhållstekniker inom processindustrin
Den andra vuxenutbildningen på Erikslunds utbildningscenter som man hoppas ska bli certifierad av Teknikcollege, är en tvåårig utbildning på yrkeshögskolenivå. Utbildade underhållstekniker kan med sina kunskaper spela en viktig roll i att skapa och vidareutveckla en modern, hållbar och automatiserad industri.
– Utbildningen har funnits i tio år men efterfrågan på den här kompetensen är fortfarande stor. I princip alla som fullföljt utbildningen har fått jobb inom området, säger Jens Larsson.
Även utbildningen till underhållstekniker är framtagen i nära samarbete med branschen. Företag är delaktiga i utbildningens innehåll, medverkar i ledningsgruppen och tar emot studerande på praktik, så kallat Lärande i arbetet (LIA). SSAB, Arctic Paper, Quantservice, One Nordic, Spendrups, Outokumpu och Ahlstrom är några lokala och regionala företag som ingår i samarbetet.
Nya kursstarter till hösten
Förhoppningen är nu att granskningen leder till en klar certifering senast i augusti 2025. Då startar också nya omgångar av båda utbildningarna. Jens Larsson hoppas på många sökande.
– Våga testa om du är teknikintresserad! Tjej eller kille, ung eller äldre, svensk- eller utlandsfödd – vi har väldigt blandade elevgrupper. Den mixen brukar bli bra och går du in för att lära dig har du framför allt goda chanser att få jobb när du är klar med utbildningen.
Mer information om utbildningarna vid Erikslunds utbildningscenter
På borlange.se kan du läsa mer om utbildningarna och
Automationsoperatör – mer om utbildningen
Underhållstekniker inom processindustrin – mer om utbildningen
10 anledningar att välja Teknikcollege
På teknikcollege.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. lyfts tio anledningar fram till varför man ska välja en certifierad utbildning (se nedan). Där finns också mer information om deras arbete och krav för certifiering.
- Chans till jobb direkt eller möjlighet till vidare studier.
- En utbildning med nära koppling mellan teori och praktik där en stor del av arbetet sker i team.
- Kunskaper som matchar företagens framtida behov.
- En utbildning med möjlighet att forma din framtid, ta ansvar och utvecklas.
- Möjlighet att få jobba med den senaste tekniken.
- Möjlighet till en framtid inom teknik/industri som gynnar samhällets hållbara utveckling.
- En verklighetsanpassad lärmiljö där delar av utbildningen sker ute på företag.
- Chans till spännande jobb på företag med hela världen som arbetsfält.
- Stora möjligheter till sommarjobb, praktikplats och projektarbete på företag.
- Tillfällen att knyta värdefulla kontakter för framtiden.