
Borlänges nya trafik- och stadsmiljöchef vill satsa långsiktigt
I februari påbörjade Philip Wadén tjänsten som Borlänge kommuns trafik- och stadsmiljöchef. Med erfarenhet från kommun och statlig verksamhet ser han vad som behöver förändras i arbetet med Borlänges stadsmiljö. Nu vill han skapa effektivare arbetssätt och gator med bättre underhåll.
Philip Wadén kommer från Tierp, men har bott i Borlänge de senaste tretton åren. Det var ishockeyn som lockade honom till Dalarna och han har spelat för Borlänge hockey i flera år. Med tiden utbildade han sig i statsvetenskap vid Högskolan Dalarna och började sin yrkeskarriär på Transportstyrelsen.
– Att först arbeta på en statlig myndighet och sedan komma till kommunen var en omställning. På Transportstyrelsen fanns längre erfarenhet av frågorna. I Borlänge arbetar vi med att bygga upp verksamheten eftersom myndighetsdelen av stadsmiljö- och trafikfrågor tidigare låg hos Borlänge Energi, säger Philip Wadén.
Han började sin resa i kommunen som trafikhandläggare 2022 och blev senare trafikingenjör och verksamhetsutvecklare. Nu, som Trafik- och stadsmiljöchef, har han ett tydligt mål: att skapa en mer långsiktig och samordnad planering för stadsmiljön i Borlänge.
Bristande underhåll och behov av långsiktig planering
Många Borlängebor engagerar sig i stadsmiljön. Diskussionerna handlar ofta om vägar, vinterväghållning, lekplatser och trivsel i offentliga miljöer. Philip Wadén ser att det finns mycket att göra och att vissa förbättringar kan genomföras direkt inom befintlig verksamhet, samtidigt som större beslut behöver fattas av politiken för en långsiktig utveckling.
– Vi har byggt upp en underhållsskuld på våra gator. I dag asfalterar vi om ungefär två procent av våra vägar varje år, men för att hålla en bättre standard borde vi asfaltera mer. Här ser jag att vi redan nu, inom ramen för befintliga resurser, kan få till en bättre planering som gör att vi får ut mer effekt av varje satsad krona och förbättrar vägarnas skick över tid.
Bättre samverkan och effektivare resurser
En viktig del av arbetet framåt är att förbättra samverkan mellan kommunens olika verksamheter och bolag. Philip menar att det går att effektivisera underhållet genom bättre koordinering.
– Ett exempel är grönyteskötseln. I dag kan det komma tre olika maskiner till samma område för att klippa gräset – en från fritidsenheten på kommunen, en från Tunabyggen och en från Borlänge Energi. Här behövs det bättre samordning.
Samtidigt ser han fler möjligheter till förbättringar som kräver ett bredare politiskt perspektiv.
– Jag har flera idéer om hur vi kan utveckla Borlänges stadsmiljö och stärka planeringsprocesserna på längre sikt. De kommer jag att presentera för politiken i rätt forum, så att vi kan hitta en gemensam väg framåt, säger han.
Vill involvera Borlängeborna
Philip Wadén ser också vikten av att få med Borlängeborna i arbetet med stadsmiljön.
– Vi får in många bra synpunkter från invånare, men det tar ofta lång tid att hantera medborgarförslag. Jag vill hitta smidigare sätt att fånga upp bra idéer och återkoppla snabbare, säger han.
Han betonar också vikten av att ha en tydlig och enhetlig vision för Borlänges stadsmiljö.
– Vi behöver arbeta mer strategiskt med infrastrukturen, utnyttja stadens ytor bättre och effektivisera våra arbetssätt. Målet är en sammanhängande stad där gator, lekparker och grönområden känns igen, samtidigt som varje område behåller sin unika karaktär. En tydligare plan gör det också lättare att kommunicera våra prioriteringar med Borlängeborna.
Fem år framåt – vad vill han ha åstadkommit?
Om fem år hoppas Philip Wadén att Borlängeborna ska se tydliga resultat av det arbete som påbörjas nu.
– Vi ska ha en strategi för hur vi utvecklar stadsmiljön, och vi ska kunna visa konkreta resultat. Våra gator ska vara i bättre skick, vi ska ha attraktiva grönområden och en mer effektiv organisation. Jag vill att Borlängeborna ska känna att det går åt rätt håll och att vi tar hand om vår stad på bästa sätt.
En viktig del av detta är att arbeta mer proaktivt. Philip vill att kommunen ska ligga steget före och planera lösningar redan innan Borlängeborna upplever problemen.
– Det handlar om att identifiera och åtgärda problem i ett tidigt skede. Inom vissa områden kan vi redan nu göra mer genom bättre planering och koordinering. Men vi behöver också lyfta större frågor till politiken för att skapa långsiktiga lösningar som gör skillnad över tid. Genom att kombinera de två perspektiven kan vi skapa en bättre stadsmiljö på sikt, säger han.