
Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån
Borlänge värdkommun för O-Ringen 2029
Borlänge kommun tecknar avtal med Svensk Orientering Events AB och blir värdkommun för O-Ringen 2029. Det står klart efter beslut i kommunstyrelsen.
”Världens största orienteringsäventyr” – så beskrivs arrangemanget på arrangörens; Svensk Orientering Events AB, webbplats. Sedan 1965 arrangeras O-Ringen vecka 30 varje år, på olika platser i Sverige. Borlänge har varit värd för tävlingarna två gånger tidigare, med 30 års mellanrum; 1969 och 1999. Nu återkommer arrangemanget efter ytterligare 30 år.
– Vi är många i de lokala föreningarna som är väldigt glada och positiva till att Borlänge kommun tar sig an uppgiften att vara värd för O-Ringen 2029. Det är verkligen kul för orienteringen i Borlänge och Dalarna. Det här är ett evenemang som betyder mycket för sporten, säger Jan Palander, styrelseordförande i Domnarvets GoIF.
Domnarvets GoIF tog tillsammans med Stora Tuna OK och Kvarnsvedens GoIF Orientering initiativet till att ansöka om att få evenemanget till Borlänge. Föreningarna kan dock inte själva teckna avtal om ett så här stort evenemang, utan måste ha kommunen med sig.
– Det är glädjande att O-Ringen nu kommer tillbaka till Borlänge efter 30 år. Vi ser fram emot att tillsammans med kommunen bjuda in till en härlig folkfest vecka 30 2029, säger Mikael Jansson, evenemangschef Svensk orientering.
Ekonomiskt stöd, investeringar och effekter
Kommunstyrelsen sammanträdde den 4 mars och beslutade då att teckna avtal med Svensk Orientering Events AB om att vara värdkommun för O-Ringen 2029. I och med avtalet åtar sig Borlänge kommun att stödja O-Ringen ekonomiskt med nio miljoner kronor under åren 2027-2029. För att säkerställa ett lyckat arrangemang behöver det också göras investeringar i infrastrukturen på platser som ska användas av O-Ringen.
– Borlänge är en orienteringsstad och en friluftsstad. När vi för tredje gången arrangerar O-ringen ska vi utnyttja tillfället att förbättra möjligheterna för idrott och friluftsliv, inte bara för dem som deltar i O-ringen utan för alla som bor här och besöker vår kommun. Gör vi det rätt kommer det ge långsiktiga fördelar för Borlängebor och föreningslivet i kommunen, säger Erik Nises (S), kommunstyrelsens ordförande.
O-Ringen brukar ha närmare 20 000 deltagare i alla åldrar – allt ifrån motionärer till världselit – både från Sverige om andra länder. Tidigare O-Ringen-evenemang har gett betydande ekonomiska effekter för värdkommunerna. Enligt beslutsunderlaget beräknas den turistekonomiska effekten kunna överstiga 140 miljoner kronor, vilket i sin tur kan generera skatteintäkter på över 4 miljoner kronor. Dessutom får det lokala föreningslivet ett ekonomiskt tillskott genom arvoden för arbete före, under och efter evenemanget.
– Jag ser fram emot att vi nu får sätta oss och se över hur vi ska ta oss an arrangörsrollen. Det krävs en stor insats av många orienteringsföreningar från regionen och föreningslivet i Borlänge för att skapa ett riktigt bra evenemang, men det är det värt! säger Jan Palander, Domnarvets GoIF.
Läs mer om evenemanget på oringen.se
Arrangera O-ringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
O-Ringens vision Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.