Borlänge kommuns logotyp
Kollage med två personer till vänster och en äldre person i säng som gör någon typ av gymnastisk övning.

Rehabcoacher stärker omsorgen – för både brukare och personal

Rehabcoacher kan hjälpa brukare till en mer aktiv vardag och minska belastningen hos medarbetarna. Nu satsar kommunen ytterligare och utbildar rehabcoacher till samtliga hemtjänstgrupper.

Rehabiliterande arbetssätt handlar om att låta brukarna vara aktiva i vardagen – från att klä sig själva till att resa sig eller delta i måltider. När personalen ger rätt stöd på rätt nivå behåller individen sina funktioner längre, vilket främjar livskvalitet och självbestämmande.

– Det rehabiliterande arbetssättet är så viktigt för brukarnas självständighet. Min roll är att sprida kunskapen till kollegor, så att vi tillsammans kan ge bästa möjliga omsorg, säger Mari Kortsson, undersköterska med lång erfarenhet av demensvård, som just nu utbildar sig till rehabcoach.

Win win för alla

Under 2025 kommer varje hemtjänstgrupp i kommunen att ha en egen rehabcoach, och arbetet inom särskilda boenden stärks ytterligare. Utbildningen sker i samarbete med kommunens rehabiliteringsenhet och leds av Ann-Christine Jansson, legitimerad arbetsterapeut och utbildare i förflyttningskunskap,

– Rehabcoacherna har en nyckelroll i att stötta kollegor, arbeta rehabiliterande och genomföra säkra personförflyttningar. Det gynnar alla – brukarna blir mer självständiga, personalen minskar belastningen på sina kroppar och vi får en hållbarare arbetsmiljö. Win-win! säger Ann-Christine Jansson.

Rehabiliterande förhållningssätt

  • Uppmuntrar brukaren att vara aktiv och delaktig i vardagen.
  • Stärker muskelstyrka, balans, rörlighet och självkänsla.
  • Minskar risken för passivisering, fall och trycksår.
  • Förbättrar arbetsmiljön genom minskad fysisk belastning för personalen.
  • Bygger på forskning och riktlinjer för god vård och omsorg.