
Jonas Flank, HR-chef Borlänge kommun.
Sjukfrånvaron i Borlänge 2024 – lärdomar och vägen framåt
För Borlänge kommun fortsätter sjukfrånvaron att vara en utmaning. 2024 låg den på 10,7 procent, vilket är oförändrat jämfört med 2023 och fortsatt på en hög nivå i jämförelse med andra kommuner. Det finns positiva signaler, som att långtidsfrånvaron nu sjunker i kommunen, och naturliga förklaringar till att korttidsfrånvaron ökat under året.
– En av de största förändringarna under 2024 var att vi förstärkte arbetet med långtidssjukfrånvaro, säger Jonas Flank, HR-chef på Borlänge kommun. Vi införde en ny arbetsmodell för att arbeta med långtidssjukskrivningar, och genom utbildningar och en tydligare process har vi gett cheferna bättre förutsättningar för att arbeta med rehabilitering.
Under året har kommunens HR-kontor också dedikerat resurser för att stötta cheferna i arbetet med sjukskrivna medarbetare, där målet har varit att hitta hållbara lösningar framåt både för medarbetare och organisation.
– Här har vi lyckats vända trenden och för första gången på flera år så sjunker antalet långtidssjukskrivna medarbetare i kommunen som varit sjuka längre än 365 dagar, berättar Jonas Flank.
Omställning och korttidsfrånvaro
Under året har kommunen genomfört flera omställningsprocesser. Inom omsorgen handlar det om nya scheman och förändrade arbetssätt. Andra förvaltningar har genomgått större organisationsförändringar. I samband med att förändringarna har fler medarbetare än vanligt sjukskrivit sig, något som ökat korttidsfrånvaron under året. När åtgärderna genomförts och en ny vardag infunnit sig har sjukskrivningarna gradvis minskat igen.
– Vi vet generellt att stora förändringar kan leda till oro som resulterar i ökade sjukskrivningar, säger Jonas Flank. Här är dialogen extra viktig mellan chef och medarbetare, att ställa frågor, be om hjälp och hitta fungerande lösningar tillsammans.
Ny sjukfrånvarorutin
Ett exempel på ökad dialog är den nya rutinen för sjukanmälan som införts under året.
– En viktig del i arbetet med korttidsfrånvaron är vår kommungemensamma sjukfrånvarorutin, där en tidig dialog mellan chef och medarbetare skapar bättre förutsättningar att fånga upp tecken på ohälsa. Genom ett närvarande ledarskap och ett förebyggande arbetssätt kan vi tillsammans minska risken för långvariga sjukskrivningar, säger Jonas Flank.
Han ser också med tillförsikt på framtiden.
– 2024 var ett år av omställning. Att vända sjukfrånvarotrenden är ett långsiktigt arbete, och även om den totala sjukfrånvaron 2024 låg på samma nivå som 2023, såg vi en positiv utveckling under senhösten som vi tar med oss i det fortsatta arbetet, avslutar Jonas Flank.
Arbetet med sjukfrånvaron 2025
Inför 2025 planerar Borlänge kommun att fortsätta sitt arbete med att hantera sjukfrånvaron. Med stöd av det systematiska arbetsmiljöarbetet ska Borlänge kommun arbeta med:
- Ökat fokus på friskfaktorer: Förflytta fokus från risk till frisk genom insatser kring närvarande ledarskap, delaktighet, inflytande, tidiga insatser och arbetsanpassning samt andra viktiga friskfaktorer.
- Fortsatt stöd till långtidssjukskrivna: Med den nya rehabiliteringsprocessen som grund fortsätta insatser för att minska antalet långtidssjukskrivna genom förbättrad rehabilitering och ökat stöd till chefer och medarbetare.
- Dialogbaserad sjukanmälan: Den nya modellen, med dialog mellan medarbetare och chef vid sjukskrivning, har redan visat positiva effekter på korttidsfrånvaron.
- Förbättrad hantering av förändringsprocesser: Borlänge kommun arbetar i enlighet med gällande lagar, avtal och den svenska modellen i förändringsarbetet. Samtidigt finns en strävan att ytterligare förbättra kommunikationen, öka delaktigheten och tydliggöra målen för att minska osäkerhet och skapa trygghet vid organisatoriska förändringar.