Borlänge kommuns logotyp
Sara Johansson, avfallsstrateg på Borlänge Energi i ett kollage med person som bär plankor.

Sara Johansson, avfallsstrateg Borlänge Energi

Energismeden Re-Eko driver vidare Dala återbyggdepå

Dala återbyggdepå har sedan 2020 varit en viktig del av Borlänges arbete för återbruk av byggmaterial. Nu avvecklas byggdepån i kommunal regi, och drivs istället vidare av den privata aktören Energismeden Re-Eko från och med den 1 april.

– Det är glädjande att se att återbruk av byggmaterial nu är så efterfrågat att det finns ett affärsmässigt intresse att driva det vidare i privat regi. Det visar att vi lyckats etablera ett hållbart system för cirkulär ekonomi i Borlänge, säger Sara Johansson, avfallsstrateg på Borlänge Energi.

1 000 ton byggmaterial har återanvänts

Dala Återbyggdepå startades som ett samarbetsprojekt mellan Borlänge kommunkoncern och Länsförsäkringar Dalarna. Syftet var att minska avfallsmängderna genom att skapa en marknad för återbrukat byggmaterial. Resultatet har varit imponerande – under de snart fem år verksamheten har funnits har mer än 1 000 ton byggmaterial gått till återanvändning istället för att slängas.

Utöver de miljömässiga vinsterna har återbyggdepån också haft en social funktion. Under årens lopp har cirka 20 Borlängebor fått språk- och arbetsträning genom Arbetsmarknads- och integrationsenheten (AMI), som ansvarat för den dagliga driften.

– För många av våra deltagare har arbetet på återbyggdepån varit en värdefull väg in i arbetslivet. De har inte bara fått arbetslivserfarenhet utan också en känsla av att bidra till samhället på ett konkret sätt, säger Markku Lahnalampi, verksamhetschef för Arbetsmarknad och Ekonomiskt bistånd.

Energismeden Re-Eko ser stor potential

Från och med den 1 april startar Energismeden Re-Eko upp och driver vidare verksamheten i befintliga lokaler. Bolaget har redan erfarenhet av cirkulär ekonomi och hållbara bygglösningar och ser stora möjligheter att utveckla återbyggdepån vidare.

– Vi ser en ökad efterfrågan på återbrukat byggmaterial och vill vara med och driva utvecklingen framåt. Vi kommer att fortsätta arbeta för att få ut ännu fler byggprodukter på marknaden och hoppas att fler byggföretag och privatpersoner ska få upp ögonen för fördelarna med återbruk, säger Benny Magnusson, ägare av Energismeden.

Kommunen startar intern återbruksverksamhet

Samtidigt som kommunen avvecklar sin roll i återbyggdepån fortsätter arbetet för återbruk inom kommunens verksamheter. Efter sommaren startas en koncerngemensam intern återbruksverksamhet som ska effektivisera återanvändningen av möbler, inredning och byggmaterial inom kommunorganisationen.

– Att använda det vi redan har istället för att köpa nytt sparar både resurser och pengar. Vi ser detta som ett naturligt steg i vårt hållbarhetsarbete, säger Sara Johansson.

För de personer som idag arbetar vid Dala återbyggdepå genom AMI innebär den nya verksamheten att deras kompetens inom återbruk tas tillvara och vidareutvecklas.