Borlänge kommuns logotyp
Emma Malmkvist, köksansvarig, tillsammans med My Fernström årskurs 6 och två Svinnor i motsatsfärgerna röd och grön.

Emma Malmkvist, köksansvarig, tillsammans med My Fernström årskurs 6 och två Svinnor i motsatsfärgerna röd och grön.

Svinna minskar matavfallet på Kvarnsvedens skola

Det färgglada monstret Svinna togs fram som ett pedagogiskt hjälpmedel för att lära de yngre barnen om matsvinn. Hos de äldre eleverna har hon en viss töntstämpel, men när det blev tävling av saken kom motivationen fram.

På Kvarnsvedens skola har man i matsalen, som går under namnet ”Gyllene Kvarnen”, jobbat aktivt mot matsvinn i många år. Angreppssätten för att motivera eleverna har sett olika ut och Emma Malmkvist som är köksansvarig berättar det krävs förnyelse för att hålla intresset uppe.

— Den här gången bad jag AI om hjälp med att skapa en rolig och kaxig figur som inte går obemärkt förbi. Någon som kan byta skepnad utifrån hur mycket mat som slängs. Resultatet blev Svinna.

Svinna är ett monster som ändrar färg utifrån vikten på matavfallet. En grön Svinna dyker upp när hinken väger lätt. Hon finns även i fysisk form tack vara slöjdläraren Karin Hagberg.

Tävling tände glöden

För att presentera Svinna lite extra så ordnades under vecka 12 och 13 en tävling. Matsvinnet samlades i tre olika hinkar som vägdes. Förskoleklass, lågstadiet och mellanstadiet tävlade mot varandra och varje dag presenterades ett genomsnitt per person i lagen. För flest antal dagar med lägst genomsnitt utlovades en god belöning.

My Fernström i årskurs 6 berättar:

— Först skrattade vi lite åt Svinna och tyckte att det var barnsligt. Sen blev det tävling och då blev alla fokuserade på det. Många av oss i sexan är tävlingsmänniskor och det märktes verkligen. De två sista dagarna peppade vi verkligen varandra att slänga så lite som möjligt. Särskilt efter att Emma berättat att vi hade chans att gå om förskoleklass och vinna.

Stort engagemang från lärarna

Emma Malmkvist berättar att arbetet med matsvinn och annan typ av lärande runt maten, så som lokalproducerat, säsongsgrödor och näringslära, är något som får ta plats, inte bara i matsalen.

— När jag började på skolan för sex år sedan hade vi ett matsvinn på 12 kilo om dagen. Nu är vi nere i 6 kilo. Vi är ett kreativt team som jobbar hårt i köket men samarbetet med övrig personal är en förutsättning för att nå så långt som vi gjort. Till exempel så jobbar man i förskoleklass med ”månadens grönsak” och sen finns den att äta i olika former hos oss.

Vid diskinlämningen sitter affischer med resultatet i matsvinnstävlingen

Genom både bildstöd och siffror har eleverna sett aktuell ställning i tävlingen. Den här dagen var Svinna grön.

Hur gick det då i tävlingen? Mellanstadiet kämpade på bra precis som lågstadiet men det var Förskoleklass som tog hem segern och som kommer att få den utlovade belöningen. Svinna blir kvar på Kvarnsvedens skola och fortsätter att visa färg.

Gyllene kvarnens tips för ökad matglädje

  • Att erbjuda skålar med olika tillbehör så som chiliflakes, fröblandningar och morotschips får barnen att våga prova och ger ny smak till rester.
  • Odla kryddor som barnen får klämma och känna på.
  • Låt barnen veta att det kan vara okej att slänga mat i vissa lägen. Sträva inte mot absolut noll i matavfallet.
  • Servera såser i flaskor. Då är det lätt att portionera lagom mängd och man kan få favoritsmaken på en rätt som man annars inte gillar så mycket.