Borlänge kommun
Alivefestivalens bokning av artisten Yasin har väckt reaktioner och diskussion. Nu står det klart att Borlänge kommunkoncern väljer att inte sponsra festivalen med pengar. Beslutet hindrar inte festivalens genomförande – och kommunen fortsätter samarbetet med Alive för att säkerställa ett tryggt och säkert arrangemang.
– Vi förhindrar inte festivalen, vi bråkar inte med kulturutövare, och vi sysslar inte med censur. Det är skillnad på att möjliggöra ett evenemang och att sponsra det. Sponsringen handlar om att sätta Borlänge kommuns namn och värdegrund på något, och i det här fallet gör vi inte det, säger Erik Nises (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge kommun.
Alive är ett av Borlänges största evenemang och besöksmål som engagerar både Borlängebor och tillresta besökare från hela landet i olika åldrar. Kommunen ser positivt på att festivalen bidrar till ett levande och varierat kulturliv, samtidigt, menar Erik Nises, har kommunen ett ansvar att använda skattemedel på ett sätt som är förenligt med kommunens värderingar.
– Man får boka artister som är dömda för kidnappning och vapenbrott, som rappar om knark och pistoler. Det är inte olagligt. Men man kan inte räkna med att ett sådant evenemang ska sponsras av kommunen. Det här handlar inte om yttrandefrihet – det handlar om moral och vad vi som kommun sätter vårt gemensamma namn på, säger han.
Borlänge kommun har i många år arbetat för att skapa trygga evenemang och en trygg stadsmiljö. Det arbetet fortsätter – också i sommar.
– "Trygg festival" drar vi inte in på. Vårt fokus är att Borlängebor och besökare som kommer till Alive ska kunna ta del av ett välplanerat evenemang med hög säkerhetsnivå. Det ansvaret fortsätter vi att ta tillsammans med arrangören. Men sponsringen blir det inget av i år, säger Ulrik Bergman (M), kommunalråd i Borlänge kommun och styrelseordförande i Borlänge energi.
Framåt ser kommunen behov av en fortsatt dialog med festivalarrangören kring framtida samverkan.
– Vi kommer att ha en fortsatt diskussion med arrangören. Om man vill samverka med kommunen i framtiden behöver man också kunna stå för en gemensam värdegrund. Det är inte moralpanik – det är att ta ansvar. Vi ska kunna se Borlängeborna i ögonen och säga: det här är vår värdegrund, det här står vi för, avslutar Erik Nises.