
Unga trivs i Borlänge – och siktar på högre studier
En genomförd enkät bland unga i Borlänge visar att majoriteten är nöjda med skolan och sina fritidsaktiviteter. Det står också klart att elever i Borlänges gymnasieskola är mer motiverade än regionsnittet att läsa vidare efter gymnasiet.
LUPP, som står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken, är till för kommuner och regioner som vill få kunskap om unga i sin kommun/region. Det är femte gången som Borlänge kommun genomför enkäten för att ta reda på: hur mår unga, vilka frågor tycker dagens unga är viktiga och vad tycker de om att leva i Borlänge?
Under hösten uppmanades elever i årskurs 8 och gymnasiets andra år att svara på frågorna.
Enkätföretaget Lysio Research, tidigare enkätfabriken, har analyserat svaren för Borlänge och presenterade den 3 juni sina slutsatser för representanter för kommunens verksamheter med beröringspunkter inom ungdomspolitiken.
— Vi har presenterat vår sammanfattning och våra reflektioner idag men vi rekommenderar att man läser hela rapporten för att få en mer heltäckande bild av ungdomarnas livsvillkor i Borlänge. I vår rapport jämförs Borlänges resultat med övriga dalakommuner som genomfört enkäten. Värt att notera är att Borlänges snitt och Dalarnas regionsnitt generellt är likt snittet för Lupp 2024, det vill säga snittet för samtliga av de kommuner som deltog i Lupp år 2024. Det betyder att Borlänge och Dalarna i mångt och mycket följer samma trender som övriga landet kopplat till de områden som frågorna gäller, säger Elin Hoffman, Lysio research.
Nöjda med skolan
I frågorna om skolan framkom det att majoriteten av ungdomarna är nöjda med skolan generellt sett. Högstadietjejerna är dock mindre nöjda än högstadiekillarna och gymnasieungdomarna. Totalt sett har nöjdheten med skolan i högstadiet dock ökat över tid, och jämfört med Dalarnas regionsnitt är både högstadie- och gymnasieungdomarna i Borlänge ungefär lika nöjda med skolan och olika aspekter av skolsituationen, så som lärarna och undervisningen och elevhälsan.
När det kommer till förekomsten av våld, mobbning och rasism i skolan har det skett en negativ utveckling sedan år 2021, framför allt i högstadiet. Vid en jämförelse med Dalarnas regionsnitt svarar högstadieungdomarna i Borlänge dock att våld och mobbning förekommer i liknande grad, och att rasism förekommer i något lägre grad.
Meningsfull fritid
En majoritet av ungdomarna i Borlänge är nöjda med sin fritid. Sedan år 2021 har inga större förändringar skett i frågorna som rör nöjdhet med fritiden och fritidsutbudet. I jämförelse med regionsnittet för Dalarna är ungdomarna i Borlänge ungefär lika nöjda med sin fritid, men mer nöjda med utbudet av fritidsaktiviteter. Det är framför allt högstadieungdomarna i Borlänge som är mer nöjda med utbudet av fritidsaktiviteter jämfört med regionsnittet.
En hög andel av ungdomarna i Borlänge, 71 % av tjejerna och 78 % av killarna, tränar eller idrottar minst en gång i veckan, och runt hälften brukar vara ute i naturen.
Motiverade att läsa vidare
Majoriteten av gymnasieungdomarna tror att de kommer läsa vidare efter gymnasiet, direkt eller senare. Det framgick också att andelen killar som vill läsa vidare har ökat sedan år 2021, medan andelen tjejer är relativt oförändrad
Andelen gymnasieungdomar totalt sett i Borlänge som tror att de kommer läsa vidare är högre än andelen i regionen. Totalt svarar 60 % av gymnasieungdomarna i Borlänge att de vill läsa vidare, jämfört med 52 % av gymnasieungdomarna i regionen.
Användbart i verksamheten
Det är utbildningsförvaltningen som beställt LUPP-enkäten och rapporten med den fördjupande analysen. Senaste enkäten genomfördes 2021.

Lars Walter, chef för utbildningsförvaltningen lyfter att LUPP-enkäten är värdefull i verksamheten.
— Rapporten från 2021 har varit en del av planering och genomförande av insatser till exempel Trevligt hus och att stärka elevhälsans roll. Det nära samtalet med eleverna finns i verksamheten men det här blir statistiskt säkerställt och därför ett bra komplement, säger Lars Walter chef för utbildningsförvaltningen.
Nytt för det här året är att utbildningsförvaltningen valt att analysera vissa utvalda frågor och områden per skolenhet. Det gör det enklare att möta upp signaler om resultatet på en eller flera skolor skiljer sig från övriga.
— Den negativa trend där fler ungdomar än tidigare upplever att våld, mobbning och rasism förekommer är något vi tar på stort allvar. Skolan ska vara en trygg plats för både elever och lärare. Som en del i läroplanen och även som en naturlig del i omsorgen för våra elever är det frågor som vi arbetar med löpande, till exempel genom våra elevhälsoteam på skolorna och genom värdegrundsarbete i alla åldrar. LUPP-resultatet vill vi också använda för att förstärka det som är positivt och som gör att man att man generellt sett är nöjd med sin skolgång och de fritidsaktiviteter som finns.