
Anna Bengtsson, Emma Malmkvist och Erika Grading är överraskade och väldigt glada över Miljöpriset.
Skolrestaurangen Gyllene kvarnen får Borlänge kommuns miljöpris 2025
På Kvarnsvedens skola har man i matsalen ”Gyllene Kvarnen” arbetat aktivt mot matsvinn i många år. Nu tilldelas personalen miljöpriset.
I köket på arbetar köksansvarige Emma Malmkvist tillsammans med Anna Bengtsson och Erika Grading.
— När jag började på skolan för sex år sedan hade vi ett matsvinn på 12 kilo om dagen. Nu är vi nere i 6 kilo. Vi är ett kreativt team som jobbar hårt i köket men samarbetet med övrig personal är en förutsättning för att nå så långt som vi gjort. Till exempel så jobbar man i förskoleklass med ”månadens grönsak” och sen finns just den att äta i olika former hos oss, berättar Emma.
En ny "kollega"
Det färgglada monstret Svinna togs fram som ett pedagogiskt hjälpmedel för att lära de yngre barnen om matsvinn. Svinna ändrar färg utifrån vikten på matavfallet. En grön Svinna dyker upp när hinken väger lätt. Hon finns även i fysisk form tack vare slöjdläraren Karin Hagberg.
Under våren arrangerades en uppskattad tävling där f-klass, lågstadiet och mellanstadiet tävlade mot varandra i att slänga så lite mat som möjligt. Det väckte stort engagemang även i de äldre åldrarna som gillade tävlingsmomentet.

Genom både bildstöd och siffror kunde eleverna se aktuell ställning under tävlingsveckorna. Som vanligt satt Svinna uppe och visade om det totala matsvinnet låg på en grön, gul eller röd nivå.
Med pengarna från Miljöpriset finns nu tankar på att utveckla konceptet runt Svinna så att pedagogiken kan användas i hela kommunen.
I samband med kommunfullmäktiges sista möte innan sommaren fick trion ta emot hyllningar, blommor och en prischeck på 20 000 kronor.
Kommunens motivering
"Med hjärta, hjärna och en stor dos kreativitet har personalen på Gyllene Kvarnen visat att hållbarhetsarbete kan vara både effektivt och engagerande. Genom ett långsiktigt och målmedvetet arbete för att minska matsvinn har de inte bara nått imponerande resultat – de har också förvandlat matsalen till en lärmiljö där eleverna växer som både individer och klimatmedvetna samhällsmedborgare.
Köket är en självklar del av skolans pedagogik. Genom initiativ som "månadens grönsak", arbete med säsongsråvaror och lokalproducerade livsmedel samt undervisning om hur våra matvanor påverkar klimatet, sprider personalen kunskap långt utanför kökets väggar. Arbetet inspirerar inte bara eleverna, utan även skolpersonal, andra kök i kommunen – och oss alla.
För sitt inspirerande, innovativa och engagerande arbete med att minska matsvinn och sprida miljömedvetenhet till nästa generation, tilldelas personalen vid Kvarnsvedens skolrestaurang Gyllene Kvarnen Borlänge kommuns miljöpris 2025"
Om miljöpriset
Borlänge kommun delar årligen ut milöpris till en person/personer, förening eller företag i Borlänge kommun som på ett betydande sätt bidragit till ökad miljö- eller klimatnytta eller ökat naturvärde, lokalt eller globalt. Vinnnaren/vinnarna belönas med 20 000 kronor.