Borlänge kommun är åter i topp som hållbar skolmatskommun - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Borlänge kommun är åter i topp som hållbar skolmatskommun

Det blev en sjätteplats i ”Årets hållbara skolmatskommun 2019” när White Guide Junior utsåg Sveriges bästa offentliga måltider.

Tävlingen avgjordes vid White Guides gala 17 september. Priser delas ut i tretton kategorier till olika enheter, kockar och personer som lyfter den offentliga gastronomin. Borlänge kommun var åter nominerad i kategorin "Årets Hållbara Skolmatskommun" och knep en sjätte plats. Förra året blev det en nionde plats.

– Det känns härligt och en ära att vi placerar oss topp tio igen. Det är ett kvitto på vårt långsiktiga arbete med ekologisk hållbarhet i Borlänge kommun, säger Linda Stenbäck, kostplanerare i Borlänge kommun.

I kategorin Årets Hållbara Skolmatskommun är fyra områden viktiga: klimat, schysst mat, matsvinn och ökad kunskap om hållbar mat.

Bild: Borlänge kommun representerades av Susanne Hero, kock vid Halvarsgårdars skola samt Kenneth Ståhl och Linda Stenbäck från kost- och lokalservice.

Motiveringen: "Kommunen med egna kor"

Juryns motivering "Man kan lugnt säga att Borlänge har ett försprång! Kommunen har målmedvetet jobbat med klimatsmart mat under två decennier, bland annat var de först ut med samordnad varudistribution, vilket i sin tur minskade antalet transporter och ökade möjligheten för små, lokala producenter att delta i upphandlingen. I dagsläget äger de dessutom 150 nötkreatur av rasen highland cattle som förser de offentliga köken med kött! Sedan förra året har Borlänge gjort ett rejält ryck när det gäller ekomaten, idag är de uppe på 61 procent, vilket innebär att de redan överträffat regeringens nationella mål för 2030! I skolrestaurangen får eleverna välja mellan två rätter varje dag, varav den ena beskrivs som ett "klimatsmart val". Men som alla vet är den mest klimatsmarta maten den som faktiskt hamnar i magen, därför finns ett tydligt mål också för matsvinnet- den ska halveras innan år 2030."