Borlänge kommun topp tio i Årets Hållbara Skolmatskommun - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Borlänge kommun topp tio i Årets Hållbara Skolmatskommun

Borlänge kommun placerade sig på nionde plats i ”Årets hållbara skolmatskommun 2018” när White Guide Junior utsåg Sveriges bästa offentliga måltider.

​För sjätte gången har Sveriges bästa offentliga mat på förskolor, skolor och seniorboenden utsetts vid White Guide Galan i Göteborg. Tävlingen avgjordes tisdag 18 september och priser delades ut i tretton kategorier till olika enheter, kockar och personer som lyfter den offentliga gastronomin. 

Borlänge kommun var nominerad i kategorin "Årets Hållbara Skolmatskommun" och fick plats nio i hela Sverige. Borlänge kommun representerades på plats av Anna Hane Karlsson och Linda Stenbäck från kommunens kost- och lokalservice. 

– Det känns otroligt bra att vårt hårda arbete börjar ge frukt och att vi hela tiden utvecklar oss. Det är ett gott betyg för vårt hållbarhetsarbete, säger Anna Hane Karlsson, enhetschef.

Priset Årets Hållbara Skolmatskommun är ett samarbete mellan WhiteGuide och Världsnaturfonden WWF, för att lyfta upp goda exempel där hållbarhet och skolmat går hand i hand. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna. Totalt har cirka 200 förskolor, skolor och seniorboenden blivit testade under det senaste året.

Tidigare i år har också Borlänge kommun placerat sig topp tio placering i Ekomatsligan, som är en lista över de kommuner i Sverige med högst andel ekologisk mat i skolan.

White Guide Junior juryns motivering:

"Under 90-talet gjorde Borlänge en resa från industrikommun till att vinna den nationella utmärkelsen "Årets Miljökommun". Som ett led i detta arbete uppfann man den samordnade varudistributionen, en logistiklösning som leder till väsentligt färre transporter i samband med till exempel skolmat. Arbetssättet har sedan dess införts i en rad andra kommuner. Fortfarande hamnar Borlänge högt i olika hållbarhetsrankingar, något som även avspeglas på elevernas tallrikar. Varje dag får de välja mellan två olika rätter, varav den ena är ett "klimatsmart val". Andelen ekologisk råvara är närmare 50 procent och med hjälp av pedagogiska insatser ökas medvetenheten hos både elever och kökspersonal kring exempelvis råvaruursprung och matsvinn. Nu önskar vi att Borlänge även vill ge sig in i kampen mot en av 200-talets största utmaningar, koldioxidutsläppen, med hjälp av vapen som klimatverktyg och tydliga politiska mål."

Maten i våra skolor och förskolor

Måltiden är ett viktigt avbrott för den som ska orka leka och lära hela dagarna. Skolans uppgift är att bidra till att ge eleverna en hälsosam livsstil och bra matvanor. Borlänge kommuns ambition är att måltiderna blir höjdpunkter som barn och ungdomar kan se fram emot. Men vi måste alla hjälpas åt och bidra till trivseln. Både barn och vuxna.