Broschyren ”Är du beredd?” - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Broschyren ”Är du beredd?”

Inför Krisberedskapsveckan 6–12 maj får Borlängebor hem broschyren ”Är du beredd? I händelse av kris eller krig” i brevlådan.

Alla hushåll i Borlänge får hem en broschyr av Borlänge kommun med viktig information om hur man kan förbereda sig på det oväntade. Broschyren finns i dagsläget på svenska och är en variant av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) information ”Om kriget eller krisen kommer”, som skickades till alla Sveriges hushåll förra året. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps undersökningar visar att det är få av oss om faktiskt vet vad höjd beredskap innebär och hur man ska agera vid ett beredskapslarm. 

– Krisberedskapsveckan handlar om att fylla kunskapsluckan och göra alla medvetna om det personliga ansvaret, att de allra flesta kommer att behöva klara sig själva en tid vid en händelse som slår ut stora delar av samhället. Det är då viktigt att vi hjälper varandra, säger Magnus Nyström, enhetschef för kommunskydd i Borlänge kommun. 

Det är tredje året som Borlänge kommun deltar i Krisberedskapsveckan för att höja medvetenheten för risker och vilket ansvar som finns för privatpersoner. 

– Under veckan ger vi konkreta råd och tips på hur människor kan förbereda sig och vad man behöver ha hemma. Bland annat kan man träffa oss och andra aktörer på Kupolen och aktivitetstorget i Tjärna Ängar lördag den 11 maj för att lära sig mer om hemberedskap, säger Jesper Ekström, beredskapsstrateg i Borlänge kommun. 

På webbsidan borlange.se/krisberedskapsveckan finns mer att läsa om vad som händer under Krisberedskapsveckan. 

Borlänge kommun har ansvar att samordna Krisberedskapsveckan i Borlänge och har till sin hjälp stöd av bland annat Borlänge Energi, Tunabyggen, Maserhallen, Frivilliga resursgruppen i Borlänge, Bilkåren, Frivilliga radioorganisationen och Räddningstjänsten. 

Krisberedskapsveckan

Den 6–12 maj 2019 är det Krisberedskapsveckan i hela Sverige. Veckan är till för att uppmärksamma oss om hur vi kan förbereda oss ifall det oväntade händer. Vad gör vi till exempel när elen försvinner under en längre tid?

Fakta: Krisberedskapsveckan

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) är initiativtagare till kampanjveckan.

Krisberedskapsveckan genomfördes för första gången 2017. Målet med Krisberedskapsveckan är att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid en samhällskris (kris och krig), att fler privatpersoner skaffar sig en hemberedskap och att den lokala riskkommunikationen utvecklas. 

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”
Broschyren skickades till 4,8 miljoner hushåll i Sverige år 2018. Broschyren finns med text på lättläst svenska, inläst på svenska och engelska och översatt till 13 språk. 

The brochure If Crisis or War Comes describes how those of us who live in Sweden can become better prepared for the consequences of serious accidents, extreme weather, IT attacks or military conflicts. 

Dinsäkerhet.se
Som ett komplement till broschyren finns också MSB:s webbplats för privatpersoner dinsäkerhet.se med fördjupande texter, frågor och svar, filmer, poddradioavsnitt och översättningar av broschyren till flera olika språk.