”Dancing the Whole Way Home” – en hyllning till alla Borlängemusiker - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

”Dancing the Whole Way Home” – en hyllning till alla Borlängemusiker

Få kommuner kan stoltsera med så många framgångsrika musiker och artister som Borlänge. Nu summeras sjuttio år av populärmusik i boken ”Dancing the Whole Way Home”.

Musiken har sedan länge varit en betydande del av Borlänges identitet. Det är inte många orter i Sverige som slår oss på fingrarna när det handlar om att ha lanserat framgångsrika musiker och artister. Nu finns äntligen möjligheten att ta del av Borlänges populärmusikhistoria i en bok som lanseras den 7 april. 

– Boken är en bekräftelse på att musikstaden Borlänge har och fortsätter att leverera musik. Den är också ett kvitto på att vi har lyckats med profilområdet kulturella och kreativa näringar med musiken i fokus, säger Rikard Rudolfsson, (V) kulturnämndens ordförande och initiativtagare till boken.

Att sammanfatta sjuttio år av populärmusik i Borlänge och göra historien rättvisa i bokform har varit lite av en utmaning. Replokaler, arenor och spelställen har kommit och gått i alla stadsdelar. Arrangörerna har varit många och eldsjälarna likaså. Framför allt har många musiker verkat i Borlänge under åren.

– Den här boken är en hyllning till alla de som bidragit till att Borlänge kan titulera sig musikstad, säger Rikard Rudolfssons (V), kulturnämndens ordförande. 

– Jag är stolt över att så många förknippar Borlänge med musik och att vi har ett rikt kulturliv. Det skapar i sin tur ännu mer motivation till att ge barn, ungdomar och duktiga kreatörer fortsatt goda förutsättningar, säger Patric Hammar, kultur- och fritidschef i Borlänge kommun. 

– Det har varit utmanande men kul att vara en av författarna till boken och eftersom jag även är verksamhetsledare för Dalapop som är ett resurs- och produktionscentrum för populärmusik från Dalarna, där Borlänge kommun var en av initiativtagarna, så känns det bra att man nu dokumenterar popmusiken ordentligt, säger Pelle Andersson, Dalapop.

Om boken

Bokens titel ”Dancing the Whole Way Home”  är lånad från titeln till en av Linda ”Miss Li” Karlssons låtar, som handlar om en sen kväll på väg hem från festivalen Peace & Love. Borlänge kommun ligger bakom produktionen och huvudsakliga författare är Gösta Jansson (kulturprofil), Pelle Andersson (Dalapop) och Andreas Bustad (punkambassadör) med grafisk form av Panang Kommunikation. Den är byggd på historier om, och personliga porträtt av, ett urval av alla band och artister med rötter i staden

  • 70 år av populärmusik i Borlänge – en sammanfattning, band och musikgenres.
  • 314 sidor, färg, inbunden (210x260 mm liggande).

Boksläpp den 7 april

Boksläppet är den 7 april klockan 15.00–18.00 på Dalarna Open Stage (DOS), Galaxen (fritt inträde) och boken finns efter det till försäljning hos Akademibokhandeln, Turistbyrån, Folk & Rock och Musikcenter i Borlänge. Boken kan även lånas på Borlänge bibliotek.