Ekologisk skolmat ger eko - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Ekologisk skolmat ger eko

Borlänge kommuns skolmat uppmärksammas för sitt ekologiska innehåll och hållbarhetstänk.

Borlänge placerade sig på tionde plats när Ekomatsligan presenterades förra månaden och är även nominerad till "Årets Hållbara Skolmatskommun" i Whiteguide Junior.

​​​Topp tio placering i Ekomatsligan

Ekomatsligan är en lista på de kommuner i Sverige med högst andel ekologisk mat i skolan. Borlänge kommun med sina 49 procent placerade sig på tionde plats. Borlänge är också den kommun som ökat näst mest i Sverige, från 34 procent år 2016 till 49 procent år 2017.

– Vi har jobbat hårt och är glada för att vi lyckats så bra. Sedan denna lista sammanställts har vi hunnit öka vårt ekologiska innehåll ännu mer. Nu ligger vi på 59 procent säger Kristina Andrén, verksamhetschef ​kost- och lokalservice.

Vinnaren i Ekomatsligan blev Vellinge kommun, på anda plats Lunds kommun och på delad tredjeplats kom Örebro kommun och Malmö.

Ekomatsligan sammanställs av EkoMatCentrum som är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led.

Nominering till Årets Hållbara Skolmatskommun 2018 i White Guide Junior

Borlänge kommun är också en av tio kommuner i Sverige som är nominerade till Årets Hållbara Skolmatskommun 2018 i White Guide Junior.

Priset till Årets Hållbara Skolmatskommun är ett samarbete mellan WhiteGuide och Världsnaturfonden WWF för att lyfta upp goda exempel där hållbarhet och skolmat går hand i hand.

Priset har sin utgångspunkt i fyra områden; klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat

White Guide Junior avgörs i Göteborg den 18 september 2018. 

Borlänge kommuns kost-och lokalservice fick nyligen också dela kommunens miljöpris 2018​tillsammans med Café Frostbrunnsdalen.

"För oss är EKO logiskt"

Målet för 2018 är nått! Nu är mer än 50 procent av maten som serveras i Borlänge kommun ekologisk. Det firades idag på kommunens skolor med en 100 procent ekologisk meny.

Ekologiskt i fokus hos årets miljöprisvinnare

Café Frostbrunnsdalen och Borlänge kommuns kost-och lokalservice får dela på kommunens miljöpris 2018.