Ekologiskt i fokus hos årets miljöpristagare - Borlänge kommun
Dela sidan på sociala medier

Ekologiskt i fokus hos årets miljöprisvinnare

Café Frostbrunnsdalen och Borlänge kommuns kost-och lokalservice får dela på kommunens miljöpris 2018.

– Det är en jättestor ära. Särskilt eftersom jag har satsat och gått in helhjärtat för det här hållbara tänket. Det känns verkligen som att man blir bekräftad för allt man strävat mot, säger Eleonor Håkansdotter som driver Café Frostbrunnsdalen. 

Miljönämnden har utsett pristagarna med följande motivering:

”Café Frostbrunnsdalen prisas för sitt engagemang för en hållbar kaféverksamhet. Miljötanken genomsyrar hela verksamheten, med ekologiska och vegetariska råvaror, ekologiska arbetskläder, städmedel och plastfria tillbehör. Genom deras lokalisering i Frostbrunnsdalen får gästerna inspiration till att upptäcka Borlänges vackra natur.” 

”Borlänge kommuns kost- och lokalservice prisas för sitt arbete kring att servera och sprida kunskap om ekologisk mat. Varje dag serveras 10 500 portioner mat på kommunens skolor och äldreboenden. 57 procent av den maten är ekologisk. Att öka andelen ekologiska inköp har varit en utmaning som krävt kunskap, engagemang och intresse från hela personalen. Genom fortsatta höga ambitioner tar verksamheten ansvar för miljön och Borlängebon.” 

– Det känns helt fantastiskt. Vi har slitit hårt så det är roligt att vårt arbete prisas. Det värmer långt in i hjärtat, säger Anna Hane Karlsson, enhetschef på kost- och lokalservice. 

Pristagarna får, förutom äran, 10 000 kronor var och prisutdelningen sker den 12 juni under kommunfullmäktiges sammanträde. Det går att nominera till nästa års miljöpris redan nu. Läs mer på sidan för Borlänge kommuns miljöpris, se länken längst ner på sidan.

Kriterierna för miljöpriset är:

o Miljönyttan eller naturvårdsnyttan.
o Antal som blivit berörda av pristagarens arbete.
o En lokal förankring.
o Gynnat Borlängebon.
o Att arbetet medfört att sprida kunskap om miljö och natur. 

Tidigare miljöprisvinnare

2017 Nygårdsskolan och Nygårdsenhetens förskolor

2016 Sören Nyström, Christian Olhans (Borlänge Energi), Sven Sandström (AME), personalen vid den pedagogiska verksamheten på Mellangården i Norr Amsberg

2015 Kyrkskolan och förskolan Ängsklockans barnträdgård

2012 Bo Hellberg, Milsbo

2011 Tunets skola och Hushagsgymnasiet

2008 Per Swedenström

2006 Borlänge Bilprovning

2005 Tunabygdens Fågelklubb

2004 Lindans Bystugeförening

 

Några år har priset inte delats ut.

Miljöpriset

Kommunens årliga miljöpris går till den person, förening eller företag i Borlänge kommun som på ett betydande sätt bidragit till ökad miljö- eller klimatnytta eller ökat naturvärde, lokalt eller globalt.