Festlig invigning av unikt förskolebibliotek - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Festlig invigning av unikt förskolebibliotek

Med sagoläsning i den nya sagogrottan, invigningstal och en minikonsert invigdes Trollskogens förskolebibliotek. Det första av sitt slag i Dalarna.

– Den här dagen har vi väntat på länge och att den nu är här känns helt fantastiskt! Jag tror att biblioteket kommer vara till stor nytta och glädje i vardagen för alla barn och pedagoger på förskolan. Inte minst ger det pedagogerna chansen att lättare få till regelbunden läsning för och med barnen i en trevlig miljö, säger Karin Öst, förskolechef på Trollskogen. 

Idén om ett eget bibliotek väcktes av pedagogerna som tyckte att de ville och behövde läsa mer för barnen. Även om Trollskogen är Borlänges största förskola upplevde personalen att det var trångt och svårt att få till bra platser för läsning. Att ta med dem till stadsbiblioteket var inte heller något de kunde göra var och varannan dag.  

Karin Öst, förskolechef på Trollskogen, och Malin Magnusson, en av förskollärarna på förskolan, är de som varit drivande i projektet och tillsammans med några andra pedagoger arbetat för att biblioteket ska bli verklighet. Karin och Malin har också granskat och med omsorg valt ut de böcker som nu finns tillgängliga för läsning i biblioteket. 

Flera förväntansfulla och lässugna förskolebarn var med på invigningen. 

– Det känns kul att vi har fått ett eget bibliotek. Vi gillar att läsa, min favorit är Anna och Elsa från Frost, säger Izabel Clegg Johansson. 

– Min favorit är Pino, säger Mushtaq Ahmed.

Förutom att ordförande för barn- och bildningsnämnden Mari Jonsson (S) klippte bandet och höll invigningstal fick barnen ta del av lite extra roliga aktiviteter i kulturens tecken. Femåringarna var med på sagoläsning, de yngsta barnen fick gå till förskolans ”piazza” och lyssna på en minikonsert med elever från musikskolan medan 4-åringarna gick en sagovandring utomhus. Barnen blev dessutom bjudna på bokstavskex – ett i sammanhanget passande tilltugg, kan tyckas. 

– Jag är stolt över att vi har fått Dalarnas första förskolebibliotek, säger Mari Jonsson (S), ordförande i barn- och bildningsnämnden.  

Utöver böcker och en inbjudande läsmiljö, har man också valt att investera i digitala verktyg som ytterligare kan hjälpa barnen att ta till sig berättelser och utveckla sitt ordförråd. Med hjälp av QR-koder kan till exempel vissa böcker översättas till olika språk. Penpals ”talande penna”, laddad med olika språk, är ett annat användbart verktyg som används för att stärka barnens språk, både svenskan och andra modersmål.

– Att språket är nyckeln till dagens informationssamhälle är kanske ett slitet uttryck, men inte mindre sant för det. Läsning ger barnen upplevelser och möjlighet att leva sig in andras personers känslor, samtidigt som det lyfter och stärker deras språk och ordförråd, säger Karin Öst, förskolechef på Trollskogen.

Biblioteket kommer att användas av Trollskogens två verksamheter och av förskolan Paradisgården som ligger i närheten.