Fjärrtillsyn via kamera ska ge lugnare nattsömn - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Fjärrtillsyn via kamera ska ge lugnare nattsömn

Borlängebor som har hemtjänst eller bor på ett särskilt boende erbjuds en kamera i sovrummet.

Flera andra kommuner erbjuder fjärrtillsyn med mycket goda resultat och nöjda omsorgstagare. Nu blir det även möjligt i Borlänge kommun efter ett beslut i omsorgsnämnden.

En kamera i sovrummet, så kallad fjärrtillsyn, är ett komplement till fysiska tillsynsbesök. Istället för ett fysiskt besök där omsorgstagaren kan få sin nattsömn störd, kan personal se rörliga bilder i realtid. Om något avvikande upptäcks görs ett fysiskt besök.

– För Borlängebon betyder det här ytterligare en möjlighet att påverka hur en insats ska utföras. För den som har behov av tillsyn men inte vill bli störd är det här en otroligt smidig lösning som vi är glada att kunna erbjuda, säger Anita Nordström (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Det behövs behörighet för att koppla upp sig mot kameran för att kunna genomföra tillsynen. Kameran får endast användas på förutbestämda tider som är överenskomna med omsorgstagaren. Det som visas i realtid kan inte spelas in eller sparas.

Det är enbart omsorgstagare som samtyckt till fjärrtillsyns som får en kamera monterad i sitt hem. Kameran kopplas upp mot 4G-nätet, vilket betyder att det inte behövs en fast internetuppkoppling i hemmet. Om ett avvikande beteende upptäcks hos omsorgstagaren vid tillsynen kommer ordinarie personalgrupp kontaktas för ett fysiskt besök.