För oss är EKO logiskt - Borlänge kommun
Dela sidan på sociala medier

"För oss är EKO logiskt"

Målet för 2018 är nått! Nu är mer än 50 procent av maten som serveras i Borlänge kommun ekologisk. Det firades idag på kommunens skolor med en 100 procent ekologisk meny.

– Jag är jättestolt över att vi nått målet redan nu. För oss är det viktigt att vi bidrar med god hälsa och ett förbättrat klimat till Borlängeborna genom att servera näringsriktig och klimatsmart mat, säger Kristina Andrén verksamhetschef för kost- och lokalservice.

 Varje dag serveras 10 000 portioner mat i kommunens skolor och äldreboenden. Idag är 55-60 procent av den maten ekologisk, en ökning med över 20 procentenheter från föregående år samma tid. Det nationella målet för 2030 är att 60 procent av maten ska vara ekologisk.

 – I Borlänge ville vi nå det målet redan i år och till år 2020 är målsättningen 65 procent. För oss är EKO logiskt och något som vi jobbar hårt för. Vi vill ligga i framkant dels gällande vår egen produktion av maträtter och inköp, del också för att genom detta försöka påverka Borlängebor som konsumenter att i högre grad välja EKO-mat säger Leif Lindström (V) ordförande i Serviceutskottet.

Pannkakor på fat

På förskolor, skolor och äldreboenden serverades dagen till ära en ekologisk meny bestående av spenatsoppa med kokt ägghalva och pannkakor med vispad grädde och sylt till efterrätt, något som verkade gå hem hos eleverna på Gylle skola.

– Jag tyckte det var gott. Både soppan och pannkakorna var jättegoda, säger Emma Johansson i klass 4A.

Förutom att maten i så stor utsträckning som möjligt ska vara ekologisk är målet också att den ska vara så närodlad och närproducerad som möjligt.

– Idag får vi bland annat nötkött från våra egna kor, potatisen kommer från Bengt i Hesse och morötterna och vitkålen kommer från Sorunda som köper in från närområdet , säger Kristina Andrén verksamhetschef för kost- och lokalservice.

Arbetet med att öka andelen ekologiska inköp har gjorts tillsammans med kommunens menygrupper där kockar från skola, förskola och äldreomsorg är representerade. Menyer har setts över och  beställningsrutiner har ändrats så att verksamheterna lättare kan hitta och beställa ekologiska livsmedel.

– Med hjälp av våra duktiga kockar har vi också planerat så att en dag i veckan kommer vara helt ekologisk, säger Kristina Andrén verksamhetschef för kost-och lokalservice.​