Förebygg vinterkräksjukan med god handhygien - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Förebygg vinterkräksjukan med god handhygien

Säsongen för vinterkräksjuka har kommit i gång och sjukdomen har börjat få spridning. För att undvika och förebygga smitta är det viktigt med god hygien, framför allt att tvätta händerna noga med tvål och vatten när du har varit på toaletten.

Vinterkräksjuka är väldigt smittsam. En enda person kan smitta ner en hel arbetsplats eller förskola. Därför är det viktigt att hjälpas åt att vara extra noga med den personliga hygienen och stanna hemma om du blir sjuk.

På 1177 Vårdguiden, som är Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård, finns mer att läsa om symptom med mera. Läs mer om hur du kan minska risken för smitta av vinterkräksjukan och influensa på Vårdguidens webbplats, länkar hittar du längre ner på sidan.

Så undviker du att själv bli smittad

Du kan minska risken för att själv bli smittad genom att:

  • alltid tvätta händerna noga med tvål och vatten, framför allt före måltider och efter toalettbesök. Det räcker inte att använda handsprit, eftersom handsprit inte påverkar viruset som sprider vinterkräksjuka.
  • använd flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många samlas, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer.
  • undvik att besöka magsjuka personer!

Så undviker du att smitta andra

Blir du sjuk, kan du minska risken för att smitta andra genom att:

  • tvätta händerna ofta med tvål och vatten
  • inte laga mat åt andra
  • vara extra noga med din personliga hygien
  • inte vara på platser där du kan smitta andra
  • vara hemma från förskola, skola, arbete eller andra aktiviteter minst ett dygn efter att du blivit helt symtomfri från både kräkningar och diarré. För barn på förskola gäller två dygn.

Källa: 1177 Vårdguiden