Fortsatt satsning på friluftsliv vid Runn och Ösjön - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Fortsatt satsning på friluftsliv vid Runn och Ösjön

Borlänge kommun fortsätter att satsa på rekreations- och fritidsarenan Runn-Ösjön.

Sjöarna Runn och Ösjön lockar boende och besökare till aktiviteter från land eller på vattnet året om. Borlänge och Falu kommun fortsätter därför att satsa på att utveckla och skapa möjligheter för existerande evenemang som bland annat Runn Winter Week och Runndagarna. 

– Utvecklingen av friluftslivet vid Runn och Ösjön är en viktig fråga för vår region, både för oss som bor här och för att attrahera fler besökare, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Utvecklingen av Runn-Ösjön projektleds av Visit Dalarna med ambitionen att skapa en attraktiv arena för boende i Borlänge och Falun, samt locka hit nya besökare och tänkbara invånare. 

Vintertid plogas flera mil skridskobanor på sjöarna. Den ideella föreningen Runn-Is står för underhållet av skridskobanorna. För att skapa en skridskoarena av det här slaget på sjöis behövs en stabil organisation för plogning med kunskap, fordon och ekonomi. Även om väderförhållanden styr arbetet, strävar föreningen efter att båda sjöarnas banor knyter samman Borlänge och Falun för att erbjuda god tillgänglighet och service för besökarna. 

– I Dalarna är besöksnäringen en utvecklad basnäring, men det finns stor potential att på ett bättre sätt inkludera service- och upplevelsenäringen. Genom att utveckla besöksnäringen som redan finns kopplad till Runn kan nya företag och arbetstillfällen skapas, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Det finns många platser idag som fungerar eller kan utvecklas till att bli tillgängliga servicepunkter. 

– I Borlänge är Ornässtugan ett exempel, där kan skridskoåkarna utgå från en fantastisk kulturmiljö och som under högsäsong har ett café som förhöjer upplevelsen, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Borlänge och Falu kommun kommer att årligen satsa 225 000 kr var för rekreations- och fritidsarenan Runn-Ösjön och 125 000 kr var för Runn-Is plogning under perioden 2019-2021.

Fakta: Runn-Ösjöns större evenemang sommar och vinter

Under Runndagarna i augusti kan besökare uppleva bygden runt Runn och Ösjön från både land och på vattnet. Olika vattenaktiviteter som båtturer, tjejmete och vindsurfing erbjuds blandat med motionsarrangemang som Ornäs Triathlon och Bergnilsloppet på cykel. Evenemang i evenemanget, Poker Runn, med snabba båtar drar mycket publik. Caféer och besöksmål förstärker den festliga atmosfären på flera platser.

Runn Winter Week i februari rymmer fler mindre evenemang med skridskoarenan Runn som utgångspunkt, med allt från familjeaktiviteter till skridskolopp för motionärer och elitidrottare. Antal deltagare i skridskoloppen har ökat med cirka 20 procent varje år. Under vinterns Runn Winter Week och skridskolopp kom deltagare från USA, Tyskland, Frankrike, Norge, Sverige, Danmark och Nederländerna. Förutom skridskoloppen ordnas aktiviteter som snowkite, issurfing, skärmflyg, draghundstafett, islivräddning med mera.

Besöksnäringen i Dalarna

Besöksnäringen en av de viktigaste basnäringarna i Dalarna. Dalarna är Sveriges fjärde största besöksregion med en omsättning på 7,5 miljarder kronor med målet att nå 10 miljarder år 2020. Detta bidrar starkt till en ökad sysselsättning i en tjänsteintensiv bransch, där upplevelserna konsumeras på plats. 

Källa: Visit Dalarna