Borlänge kommun
Servicecenter
telefon: 0243 - 740 00
Telefontid: 08:00-16:30, måndag - fredag.
Dela sidan på sociala medier

”Jag vill hjälpa där det behövs”

Den 3 december är hos många känd som Internationella dagen för funktionsnedsättning, vissa andra kanske aldrig har hört talas om dagen och det är därför vi vill uppmärksamma datumet.

Dagen instiftades av Förenta nationerna år 1992. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har cirka 900 000 svenskar mellan 16-64 år någon form av funktionsnedsättning. I Borlänge kommun finns det ett 30-tal dagliga verksamheter som engagerar omkring 290 personer i sysselsättning, allt ifrån utrekryterad plats (praktik) på ett företag till sinnesstimulering inom en särskild verksamhet.

Matjes Emils gård är en av dessa dagliga verksamheter, som har arbetsområden med inriktning montering, snickeri, bakning och konferensservice.


Daglig verksamhet riktar sig till personer med utvecklingsstörning, autism, autismliknande tillstånd och personer med förvärvad hjärnskada. Daglig verksamhet beviljas av en biståndshandläggare inom kommunen.

Målet för daglig verksamhet i Borlänge kommun är att varje person ska få en meningsfull sysselsättning, stimulans, utveckling, gemenskap och delaktighet i samhället utifrån sin egen förmåga.

Julkväll på Matjes Emils gård

På onsdag den 6 december är det julkväll på Matjes Emils gård klockan 16.00–19.00, med försäljning av hantverk, glögg, vedugnsbakat bröd. Smedjan har öppet och glöm inte att hälsa på tomten i härbret!