Jussi Björling-statyn tar ton - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Jussi Björling-statyn tar ton

”Så ska jag be att få önska er alla god jul och gott nytt år. Eftersom det snart är jul, vill jag sjunga en julsång för er – och det är Adams julsång”.

Så lät det när Jussi Björling några dagar före julafton önskade patienterna på Södersjukhuset god jul. Året var 1954 och Jussi Björling sjöng ”Adams julsång, O helga natt” i ett radioprogram inför publik på Södersjukhuset. Nu kan Borlänge centrums besökare höra Jussi Björlings julhälsning och sång med start den 2 december under den traditionsenliga julskyltningen. 

– Jussi Björling räknas som en av världens bästa sångare någonsin. Det värmer att Borlänge som musik- och kulturstad kan lyfta fram hans sång på det här sättet, säger Rikard Rudolfsson (V), ordförande i kulturnämnden.

Statyn på Jussi Björlings torg är gjord av konstnären Willy Gordon och har stått på torget sedan 1990. ”O helga natt” brukar spelas efter tolvslaget på julafton i Sveriges Radio P3 och P4. I år kan alltså Borlängebor och besökare också lyssna till ”O helga natt” på torget under hela december. Första spelningen är på julskyltningen söndag den 2 december. Efter det spelar statyn varje dag klockan 12.00 och 16.00 till nyårsafton. 

– Vår förhoppning är att det ska bli ett uppskattat inslag så här inför jul. Det är också en chans för den yngre generationen att ta del av hans musikskatt, som kanske inte känner till hur stor och älskad Jussi Björling var på den internationella musikscenen, säger Rikard Rudolfsson (V), ordförande i kulturnämnden. 

Det är ett medborgarförslag till kulturnämnden som ligger till grund för att Jussi Björling-statyn i centrala Borlänge kommer "sjunga" vid olika högtider och speciella tillfällen.

 

Världspremiär – söndag 2 december

Vid julskyltningen i Borlänge centrum sjunger Jussi Björling-statyn för första gången, klockan 15.45, söndagen den 2 december. För den som vill veta mer om Björlings livsverk, är Jussi Björlingmuseet öppet klockan 16.00–18.30 under julskyltningen.

Jussis julhälsning inspelad 1954:

Fakta: Om Jussi Björling

1911 föds Jussi Björling i Stora Tuna, Borlänge.

1928 börjar Jussi Björling studera vid Musikaliska Akademins konservatorium i Stockholm. 

1930 gör han officiell debut vid Kungliga Operan i Stockholm.

1931 får Jussi Björling sitt genombrott utanför Sveriges gränser med en konsert på Tivoli i Köpenhamn, Danmark. 

1936 genomför Jussi sin första turné i Centraleuropa och gör stor succé på opera- och konsertscenen i Tjeckoslovakien och i Wien. 

1938 gör Jussi Björling debut på Metropolitanoperan i New York, USA. 

1952 sjunger Jussi i New York in Verdis Trubaduren, den första av vad som så småningom ska komma att bli elva kompletta operainspelningar.

1959 spelas ”O helga natt” in med stor orkester. Texten till ”O helga natt” skrevs redan 1843 på franska och översattes till svenska först 1889. 

1960 gör han sin sista konsert på Skansen i Stockholm den 20 augusti. Den 9 september dör Jussi Björling av en hjärtattack i sitt sommarhem på Siarö. 

2015 väljs Jussi Björling in i Sveriges ”Music Hall of Fame”.

Jussi Björling-statyn

Konstnär: Willy Gordon

Placering: Jussi Björlings torg, Borlänge centrum

Inköpt: år 1990

Kuriosa: En kopia i miniatyr finns på Jussi Björlingmuseet. Willy Gordon är även känd för statyerna av Evert Taube i Stockholm och Olof Palme i Malmö. Skulpturen är inköpt 1990 men tillverkad redan 1974.

Julskyltning i Borlänge centrum

Söndag 2 december klockan 15.00–19.00.

Jussi Björlingmuseet

Här finns Jussi Björlings musik samlad på skiva, band och video, liksom klipp, program och andra dokument. Allt är för den som vill se och lyssna en stund!