Borlänge kommun

Ljud och ljus inviger Borlänge Science Festival

Borlänges första teknik- och vetenskapsfestival invigs torsdag 26 september klockan 19.45 i Bullerforsens kraftstation med konstverket Global Halo som dragplåster.

Den officiella invigningen av festivalen är klockan 19.45 i Bullerforsens kraftstation, där den interaktiva konstinstallation Global Halo av Martin Lima de Faria finns med ljussättning av Tanja Jörgensen, Science musicroom och liveframträdande av Gustaf Norén och Borganäskören väntar.

– Det blir en upplevelse utöver det vanliga, med en effektfull inramning av ljusspåret som tänds upp under kvällen och leder besökare från Älvhagen in till invigningen i kraftstationen, säger Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun.

Gratis aktiviteter under fyra dagar

Alla aktiviteterna är gratis under festivalens fyra dagar 26–29 september och innehåller spännande och lärorika aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna. Bland annat kan man lära sig mer om rymden, prova olika experimentstationer och besöka öppet hus på några välkända anläggningar, som bland annat kraftvärmeverket Bäckelund och reningsverket i Fagersta By. Festivalen gästas också av bland annat Fredrik Löfgren och roboten Elsa samt Beppe Singer, som är skapare och en av huvudrollsinnehavarna i Det stora experimentet, som vann en kristall för Årets barn- och ungdomsprogram 2017.

– Vi vill att festivalen ska sprida kunskap om vetenskap på ett lekfullt sätt för att väcka och utveckla intresse inom området, säger Patric Hammar, kultur- och fritidschef i Borlänge kommun.

Program 26–29 september 

Hela programmet finns på Borlänge Science Festivals webbsida. Följ gärna @borlangesciencefestival på Instagram och Facebook. Länkar finns längre ner på sidan.

Borlänge Science Festival är ett initiativ av Borlänge kommun i samarbete med Högskolan Dalarna, 2047 Science Center, Dalarna Science Park, SSAB, Borlänge Energi, Tretton37 och Acando.