Borlänge kommuns logotyp

Publicerad: 13 mars 2020

Jan Bohman

”Stanna hemma om du har symtom”

Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög och Borlänge kommuns kommunalråd Jan Bohman ber alla Borlängebor att hjälpas åt att hindra smittspridningen av viruset.

Borlänge kommun följer utvecklingen och har planering för fortsatt smittspridning. Kommunen följer rekommendationerna som Folkhälsomyndigheten och andra berörda myndigheter ger.

– Vi gör det vi kan från kommunens sida för att hindra smittspridning och uppmanar till lugn och att följa de nationella råd riktlinjer som finns. Jag råder Borlängebor att inte besöka sina anhöriga och vänner på de kommunala äldreboendena för att minska risken för smitta, säger Jan Bohman (S), kommunalråd i Borlänge kommun.

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra, eftersom äldre och redan försvagade människor har visat sig extra sårbara för coronaviruset.

– Det viktigaste är att vi alla visar hänsyn till andra människor och stanna hemma om man känner sig sjuk, säger Jan Bohman (S), kommunalråd.

Borlänge kommunens ser även över vilka möten som kan genomföras digitalt istället för fysiska sammankomster, till exempel via Skype.

Mer information

borlange.se/coronaviruslänk till annan webbplats uppdaterar Borlänge kommun dagligen information om händelseutvecklingen och rekommendationer. Här finns också länkar till ansvariga myndigheters webbplatser samt vanliga frågor och svar relaterade till smittspridningen av coronaviruset, covid -19.

Så undviker du smitta

Några råd för att minska risken att bli smittad av förkylning och influensa:

  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
  • Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun.
  • Undvik nära kontakt med personer som du vet är sjuka.

Några råd för att undvika att smitta andra om du är sjuk:
Stanna hemma om du är sjuk. Det är viktigt att var och en med symtom, även milda begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

  • Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser.
  • Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du slänger i en soppåse.
  • Stanna hemma från arbetet eller skolan så länge du har feber eller känner dig sjuk.

Så jobbar Borlänge kommun med smittspridning av coronavirusetlänk till annan webbplats