Borlänge kommuns logotyp

Publicerad: 03 juni 2020

Samlade krafter erbjuder barn och ungdomar ett trevligt lov, hemma i Borlänge

I år är det kanske viktigare än någonsin att barn och unga kan få en bra sommar och en meningsfull fritid HEMMA i Borlänge. Borlänge kommun breddar därför trevligt lov-konceptet i samarbete med flera andra aktörer inför stundande sommarlov.

Trevligt lov, med gratis aktiviteter för barn och unga i Borlänge, har nu funnits som koncept och genomförts på skolloven sedan höstlovet 2018. För barn och unga i Borlänge kommer det att finnas mycket roligt att vara med på även under årets sommarlov. Nytt för i år är att många lovaktiviteter genomförs i form av ”dagkollo” och deltagarna kommer då att erbjudas lunch/mellanmål på plats. Nytt är också att föranmälan är obligatorisk till de allra flesta aktiviteterna.

Hemma i Borlänge

På grund av coronapandemin uppmanas vi alla att undvika resor som inte är helt nödvändiga. Fler människor än vanligt förväntas därför stanna på hemmaplan under sommarlov och semester.

– Vi önskar alla Borlängebor en riktigt bra sommar trots de restriktioner som finns i samhället just nu. Det känns viktigt att våra barn och ungdomar får möjligheten till en meningsfull och rolig fritid, hemma i Borlänge, säger Maslah Omar (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Borlänge kommun presenterar sommarens Trevligt lov-program tillsammans med ABF, RF- Sisu Dalarna, Tunabyggen, Borlänge Energi och Rädda Barnen. Samarbetet har gjort det möjligt att samla ett brett utbud av aktiviteter. Trevligt lov bygger i övrigt, liksom tidigare, på att föreningar och andra privata aktörer engagerar sig och anordnar aktiviteter av olika slag.

Representanter för olika aktörer som tillsammans jobbar för att Borlänges barn och unga ska få ett Trevligt lov.

Längst bak från vänster: Salam Abu-Iseifan, Rädda Barnen; Cilla Rohdin, ABF; Sofia A. Lekare, kultur- och fritid, Borlänge kommun; Monica Lundin (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande; Daniel Börjesson, Borlänge Energi; Pernilla Bergkvist, Tunabyggen. Främre raden, från vänster: Lena Karlsson, sommarskolan; Kevin Brown, ABF; Maslah Omar (S) kultur- och fritidsnämndens ordförande; Sheyma Sheikhnur, RF-SISU Dalarna

Alla Trevligt lov-aktiviteter sker i sommar enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Med hänsyn till riktlinjerna har vi begränsat antalet platser per aktivitet. Därför tar vi också in anmälan i förväg i större utsträckning än tidigare. Vi har i dagsläget drygt 35 olika aktiviteter klara och hoppas att alla barn och ungdomar ska hitta något som lockar, säger Sofia A. Lekare, utvecklare för barn och ungdom inom kultur- och fritidsförvaltningen.

Program och anmälan på webben

Sommarlovet börjar inte riktigt än men på webben kan du ta del av programmet redan nu. Vad finns det då att göra? Ja, allt ifrån vattensporter, fotboll och judo till slöjd- och arkitekturkollo, fiske och science camp. Det är bara att ta en titt på programmet och gärna gå in då och då eftersom fler aktiviteter kan tillkomma efterhand.

Hela programmet och länk till anmälan hittar du på borlange.se/trevligtlov.

Aktiviteter för sommarskolans elever

För en del ungdomar innebär sommaren inte bara ett långt, ledigt lov. Elever i behov av extra undervisning får nämligen chansen att gå i sommarskola. Årets sommarskola börjar den 15 juni, pågår i sex veckor och väntas få flera hundra deltagare. Just nu pågår kartläggning och anmälningar av elever.

Elever som går i sommarskolan har även tidigare år erbjudits fritidsaktiviteter efter skoldagarnas slut. I år anordnas aktiviteterna i samarbete med Trevligt lov-aktörerna. Inom utbudet av lovaktiviteter finns ett antal speciellt avsedda för sommarskolans elever. Samtidigt ger sommarskolans organisation barn i mellanstadieåldern möjlighet att anmäla sig till aktiviteter på skolan så som hemkunskap, skapande bild och gitarrundervisning, fast de inte deltar i någon undervisning.

Under borlange.se/trevligtlov finns en speciell sida där aktiviteterna som riktar sig speciellt till sommarskolans elever finns samlade – allt ifrån diskussionsgrupper som tjej- och killforum, till olika bollsporter, dans och e-sport.

0243 - 740 00

Telefontid: 8.00-16.30 måndag-fredag

Besök: Stadshuset, Röda vägen 50

8.00-16.00 måndag-fredag

E-post: kommun@borlange.se

Post

Borlänge kommun

781 81 Borlänge

Org.nr: 212000-2239

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här