Ornässtugan utsedd till årets turistmål - Borlänge kommun
Servicecenter
Telefon: 0243-740 00 (8-16.30 måndag-fredag)
Besök: Stadshuset, Röda vägen 50 (8-16 måndag-fredag)
Post: Borlänge kommun, 781 81 Borlänge
Dela sidan på sociala medier

Ornässtugan utsedd till årets turistmål

Ornässtugan har röstats fram till årets turistmål i kategorin guidning i Turistmål i Sverige AB:s tävling.

Under förra året besökte närmare 7 500 personer Sveriges mest kända timmerbyggnad, Ornässtugan. Dessutom besöks också området och omgivningarna för olika former av friluftsliv, som till exempel skridskoåkare vintertid. 

– Det är verkligen roligt att få ett kvitto på våra guidade visningar är väldigt bra. Vi har en 500-årig berättartradition i botten, med en historia som många vet en del om. Hos oss får gästen de gamla sägnerna om Gustav Vasa i ett personligt och begripligt sammanhang, säger Åsa Ehlis, museichef vid Ornässtugan. 

Ett framgångsrecept är möjligheten att kunna skräddarsy guidningar utifrån besökarnas önskemål. Det betyder att alla guidningar inte är lika.

– Vi lyssnar in om gästen är speciellt intresserad av någonting och vinklar berättelsen runt det. Någon kanske vill veta allt om Gustav Vasa, en annan vill höra mer om vår unika loftbyggnad och många vill naturligtvis veta om det är sant att Gustav Vasa hoppade ut genom Ornässtugans dass, säger Åsa Ehlis, museichef vid Ornässtugan. 

Utöver priset för guidningen finns också det omtyckta caféet, som en del av upplevelsen i Ornässtugans kultur- och naturmiljö. Caféet är öppet under sommaren och vintern och allt fika bakas på plats och har ett brett utbud för allergiker.

Motiveringen till Ornässtugans utnämning i Årets turistmål 2018:

”Besökarna på turistmål.se har röstat fram Ornässtugan till årets turistmål med motiveringen att Ornässtugan har hög kundservice, bra engagemang och nöjda kunder, en underbar känsla för detaljer som lyfter upplevelsen  och ett på positivt och drivande sätt sticker ut från mängden.”

Ornässtugan

I Borlänge kommun finns Sveriges mest kända timmerbyggnad, Ornässtugan. I Ornässtugans museum visas fortfarande samma utställning som år 1758, då muséet öppnade. Utställningen är därmed världens äldsta bevarade utställning öppen för allmänheten, i ursprunglig byggnad.

Kort om Turistmål i Sverige

Turistmål.se drivs av företaget Turistmål i Sverige AB sedan 2008 med säte i Styrelsens säte i Skövde kommun. Totalt kom 7 500 röster in i tävlingen "Årets turistmål".