Så röstade Borlängeborna - Borlänge kommun
Dela sidan på sociala medier

Så röstade Borlängeborna

19312 Borlängebor röstade i valet till Europaparlamentet.

Resultatet i valet till Europaparlamentet är fortfarande preliminärt och publiceras på Valmyndighetens webbsida val.se. 51 procent av Borlängeborna röstade i valet som avgör vilka som får representera Sverige de kommande fem åren i Europaparlamentet.

I Borlänge var 37 883 personer röstberättigade i EU-valet. Totalt röstade 19 312 Borlängebor. Det är en ökning jämfört med EU-valet för fem år sedan, när knappt hälften av alla röstberättigade Borlängebor röstade. Ökningen var störst i Torsång där 9,4 procent fler röstade tätt följt av Norr Amsberg med 8,2 procent.

Att öka valdeltagandet är något Borlänge kommun kom överens om 2017, när kommunen och EU- och handelsministern Ann Linde tog i hand för att öka delaktigheten i EU.

– Det finns ändå ett fortsatt behov av att arbeta med ett ökat valdeltagande kontinuerligt, också mellan valen, säger Bertil Stoltz (S), ordförande i valnämnden.

Under hela perioden för förtidsröstningen och valdagen har kommunen utmanat Borlängebor att rösta och hjälpa till att övertyga sin familj, vänner och arbetskamrater bland annat genom ”Den här gången röstar jag”, som är Europaparlamentets oberoende kampanj för att öka delaktigheten i EU.

Fakta: Vad händer nu?

27 maj, Länsstyrelsen påbörjar den slutliga rösträkningen. Då räknas även personrösterna. Räkningen tar cirka en vecka.

29 maj, Valnämnderna påbörjar den preliminära rösträkningen av förtidsröster som inte kunde granskas på valdagen. Den avslutas senast den 30 maj. Resultat är preliminärt och publiceras på val.se. Rösterna lämnas sedan till länsstyrelsen som räknar dem igen. Räkningen är en offentlig förrättning som allmänheten får närvara vid. Räkningen sker i sessionssalen i gamla stadshuset på Röda vägen 50 kl. 9.00.

Cirka en vecka efter valet, Valmyndigheten fastställer valresultatet och utser ledamöter och ersättare. Valet avslutas genom att Valmyndigheten publicerar valresultatet på myndighetens anslagstavla och webbplats.