
Läkemedelsautomat
Omsorgsförvaltningen testar läkemedelsautomater i ett pilotprojekt för dig som vill ta dina mediciner själv, med stöd av smart och pålitlig teknik. Automaten påminner dig om rätt tid och levererar din medicin när du behöver den.
Pilotprojektet gäller hemtjänstgrupper: Centrum, Dagny/Hagalund, Hagalundshuset, Domnarvet och Torsång.
Det ger dig större frihet i din vardag, samtidigt som personalen kan fokusera på det omsorgsarbete som kräver deras närvaro. Läkemedelsautomaterna bidrar till en tryggare och mer effektiv vård – både för dig och för oss i kommunen.
Är du intresserad av en läkemedelsautomat?
Du som får hjälp med läkemedel i hemmet kan beviljas en läkemedelsautomat. Kontakta hemtjänsten som hjälper dig med de kontakter som behöver tas.
Evondos är företaget som tillhandahåller läkemedelsautomaterna i pilotprojektet. Här kan du se två filmer som visar hur automaterna fungerar:
» Vad är en läkemedelsautomat? Länk till annan webbplats.
» Hur fungerar en läkemedelsautomat? Länk till annan webbplats.
Svar: Läkemedelsautomater är en medicinteknisk produkt som finns i ditt hem och som ser till att du får dina mediciner. Den laddas av hemtjänstpersonalen med just dina läkemedel. Det gör att du inte behöver få besök av hemtjänsten för just din medicintagning varje dag.
Svar: När det är dags att ta din medicin uppmärksammar läkemedelsautomaten dig via ljud, ljus och tal och när du trycker på en knapp matar den ut en förklippt dospåse. Om du trots påminnelserna missar ett läkemedelstillfälle placeras dospåsen i ett låst fack och ett larm går till hemtjänsten.
Hur fylls läkemedelsautomaten på?
Svar: Hemtjänstpersonalen ansvarar för att fylla på med läkemedel i din läkemedelsautomat. Det innebär att du aldrig behöver vara orolig för att dina läkemedel ska ta slut. Hemtjänsten följer kontinuerligt upp hur det fungerar för dig att använda läkemedelsautomaten och om eventuella anpassningar eller förändringar behöver göras.
Vad händer om jag missar att ta mitt läkemedel från automaten?
Svar: Om du trots påminnelserna missar ett läkemedelstillfälle placeras dospåsen i ett låst fack och ett larm går till hemtjänstpersonalen.
Vad händer om läkemedelsautomaten inte fungerar vid exempelvis nätbortfall eller strömavbrott?
Svar: Läkemedelsautomaten har ett inbyggt batteri som gör att automaten kan fortsätta att fungera i 24 timmar. Hemtjänsten har ett system där alla läkemedelsautomater övervakas för att se så att allt fungerar. Om en läkemedelsautomat skulle sluta att fungera så får hemtjänstpersonalen en avisering i systemet och tar kontakt med dig för att åtgärda problemet. Personalen har även inarbetade rutiner som aktiveras om läkemedelsautomaten inte fungerar, det kan exempelvis innebära att läkemedelsgivningen utförs manuellt med personal på plats hemma hos dig under tiden automaten är ur funktion.
Vad händer om jag reser bort eller önskar att pausa läkemedelsautomaten?
Svar: Om du reser bort och inte ska använda automaten så meddelar du hemtjänstpersonalen som hjälper dig att ta ut de läkemedel som du behöver under din resa. Om du vill pausa användningen av läkemedelsautomaten så tar du kontakt med hemtjänstpersonalen.
Hur anpassas läkemedelsautomaten utifrån mina förutsättningar?
Svar: Läkemedelsautomaten har flera inställningar som kan göras utifrån dina önskemål och behov. Exempelvis kan ljud och ljusstyrka anpassas liksom val av röst och tidsfönstret för läkemedelstagning kan ställas in samt att påminnelser om tilläggsläkemedel kan läggas till.
Vem installerar läkemedelsautomaten hemma hos mig?
Svar: Kunnig personal från hemtjänsten kommer hem till dig för att installera läkemedelsautomaten och testa så att den fungerar. I samband med besöket får du även information om hur läkemedelsautomaten fungerar.
Vad kostar en läkemedelsautomat för mig?
Svar: Installationen kostar 350 kronor – men bara om du behåller automaten efter
provperioden. Du betalar enbart för hemtjänstbesök som behövs under
provperioden och därefter.