Borlänge kommuns logotyp

Anhöriga och frivilliga

Anhörigstöd

Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Stöttar du någon som är sjuk på något sätt? De allra flesta ställer upp när någon behöver hjälp och stöd. Ofta är det självklart att hjälpa en kär vän, ett sjukt barn, en gammal förälder eller någon närstående med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.

Att vara anhörig till någon som är äldre, svårt sjuk eller funktionsnedsatt ställer ofta mycket stora krav på oss som människor. Ofta är det lätt att vi prioriterar personen som behöver stöd och hjälp och skjuter våra egna behov åt sidan. Som anhörig är du oerhört viktig men ibland behöver du också få stöd och tid för dig själv.

Borlänge kommun erbjuder stöd till dig som vårdar eller stödjer närstående. Stödet syftar till att förebygga ohälsa hos dig som anhörig samt att bidra till en upplevelse av ökad livskvalité.

Anhörigcentrum

Anhörigcentrum, Vattugatan 3 i Borlänge centrum, är en samlingsplats för anhöriga att träffa andra i liknande situation. Här arbetar anhörigkonsulent och anhörigstödjare i samarbete med kvalitetsinspiratörer.

På Anhörigcentrum erbjuds bland annat:

  • Samtalsgrupper: Exempelvis anhöriga till demenssjuka, strokedrabbade, psykiatriskt funktionsnedsatta eller personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Samtalsgrupperna styrs av efterfrågan hos anhöriga. Syftar till att anhöriga kan bilda nätverk, ge varandra stöd och få nya vänner.
  • Enskilda samtal för rådgivning
  • Anhörigskola: utbildning, information och vägledning

På grund av restriktionerna och risken för smittspridning under coronapandemin, är Anhörigcentrum för tillfället stängt för besökare. Du är däremot som vanligt välkommen att ta kontakt med vår anhörigkonsulent via telefon eller e-post.

Anhörigkonsulent

Kicki Gustafsson är anhörigkonsulent i Borlänge kommun. Anhörigkonsulenten erbjuder stöd till dig som vårdar eller stödjer närstående. 

Telefon: 0243-665 44
E-post: kicki.gustafsson@borlange.se

10 timmars biståndsbedömd, kostnadsfri avlösning i hemmet

Ibland kan det vara svårt att lämna den äldre, sjuke eller funktionsnedsatte ensam för att få tid för sig själv. Med hjälp av kostnadsfri avlösning i hemmet kan du som anhörig tryggt lämna hemmet för att vara ledig och göra något för egen del.

Den sökande tillsammans med den anhörige avgör själv hur de 10 timmarna ska fördelas under månaden i samråd med anhörigstödjare. Timmar kan inte sparas från en månad till en annan.

Erbjudandet vänder sig till personer med stort omvårdnadsbehov som vårdas i hemmet av anhörig.

Anhöriga.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Landstingets 1177, Anhörigstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anhörigas riksförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Broschyr, Anhörigstöd Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.