Borlänge kommuns logotyp

Anhöriga och frivilliga

Anhörigstöd

Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Stöttar du någon som är sjuk på något sätt? De allra flesta ställer upp när någon behöver hjälp och stöd. Ofta är det självklart att hjälpa en kär vän, ett sjukt barn, en gammal förälder eller någon närstående med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.

Att vara anhörig till någon som är äldre, svårt sjuk eller funktionsnedsatt ställer ofta mycket stora krav på oss som människor. Ofta är det lätt att vi prioriterar personen som behöver stöd och hjälp och skjuter våra egna behov åt sidan. Som anhörig är du oerhört viktig men ibland behöver du också få stöd och tid för dig själv.

Borlänge kommun erbjuder stöd till dig som vårdar eller stödjer närstående. Stödet syftar till att förebygga ohälsa hos dig som anhörig samt att bidra till en upplevelse av ökad livskvalité.

Anhörigcentrum

Anhörigcentrum, Vattugatan 3 i Borlänge centrum, är en samlingsplats för anhöriga att träffa andra i liknande situation. Här arbetar Anhörigkonsulent och Anhörigstödjare i samarbete med Kvalitets inspiratörer.

Anhörigcentrum är öppet vardagar 9:00 - 12:00 och 13:00 - 15:30

Anhörigkonsulent

Kicki Gustafsson är anhörigkonsulent i Borlänge kommun. Anhörigkonsulenten erbjuder stöd till dig som vårdar eller stödjer närstående. 

Telefon: 0243-665 44
E-post: kicki.gustafsson@borlange.se

På Anhörigcentrum erbjuds bland annat:

  • Samtalsgrupper: Exempelvis anhöriga till demenssjuka, strokedrabbade, psykiatriskt funktionsnedsatta eller personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Samtalsgrupperna styrs av efterfrågan hos anhöriga. Syftar till att anhöriga kan bilda nätverk, ge varandra stöd och få nya vänner.
  • Enskilda samtal för rådgivning
  • Café: Onsdagar kl. 13:00 – 15:30
  • Anhörigskola: utbildning, information och vägledning

10 timmars kostnadsfri avlösning i hemmet

Ibland kan det vara svårt att lämna den äldre, sjuke eller funktionsnedsatte ensam för att få tid för sig själv. Med hjälp av kostnadsfri avlösning i hemmet kan du som anhörig tryggt lämna hemmet för att vara ledig och göra något för egen del.

Den sökande tillsammans med den anhörige avgör själv hur de 10 timmarna ska fördelas under månaden i samråd med Anhörigstödjare. Timmar kan inte sparas från en månad till en annan.

Erbjudandet vänder sig till personer med stort omvårdnadsbehov som vårdas i hemmet av anhörig.

Anhöriga.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Landstingets 1177, Anhörigstödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anhörigas riksförbundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Broschyr, AnhörigstödPDF

Senast uppdaterad: 08 maj 2020

0243 - 740 00

Telefontid: 8.00-16.30 måndag-fredag

Besök: Stadshuset, Röda vägen 50

8.00-16.00 måndag-fredag

E-post: kommun@borlange.se

Post

Borlänge kommun

781 81 Borlänge

Org.nr: 212000-2239

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här