Borlänge kommuns logotyp

FAMM - Fem aspekter på måltidsmodell --BORTTAGEN SIDA

Se Maten i särskilt boende!!

Måltiden är mer än bara maten på tallriken. Därför planeras och organiseras måltiderna i Borlänge kommuns särskilda boenden utifrån FAMM. En modell som ursprungligen skapades för att förklara faktorer som har inverkan på hur restaurangbesök uppfattas av gästerna och som innebär en helhetssyn på hela måltiden.

De olika aspekterna i FAMM är:

  1. Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
  2. Mötet (mellan människor, gäst, personal)
  3. Produkten (mat & dryck, njutning, fest)
  4. Stämningen (måltiden som helhet, atmosfär, sinnen, service, känsla)
  5. Styrsystemet (ekonomi, hygien, koncept)

Den ursprungliga idén till FAMM-modellen kommer från den utvärdering som Guide Michelin bygger på, och har formats samt förfinats vid restaurang- och hotellhögskolan Grythytte Akademi.