Borlänge kommuns logotyp

Maten i särskilt boende

Maten och måltiderna ska vara höjdpunkter på dagen. Stunder som du längtar till och ser fram emot. Självklart är maten som serveras vällagad och näringsriktig. För oss är det också viktigt att matsalen, eller där du föredrar att äta dina måltider, är trevlig och välkomnande.

När vi åldras förändras våra kroppar och vår förmåga att tugga och svälja kan försämras. Vi uppfattar inte dofter och smaker lika starkt som tidigare. Dessutom kan hunger- och törstkänslorna minska och vi blir mätta snabbare. Det gör att äldre människor riskerar att få i sig för lite energi och näring.

För att inte bli sjuk, och för att bli frisk när man har varit sjuk eller skadad, är det viktigt att få i sig näringsriktig mat. Därför tar vi självklart hänsyn till olika behov, som svårigheter att tugga och svälja, risk för undernäring eller andra medicinska och religiösa/etiska anledningar när vi planerar, tillagar och serverar maten.

Näringsriktig och hälsosam

Maten för äldre och sjuka behöver innehålla mer protein och vitamin D än mat för unga och friska personer. Det är viktigt att arbeta för att förebygga undernäring, så att sjukdomar eller andra komplikationer kan förhindras. Därför lägger våra medarbetare mycket tid på att maten och måltiderna ska bli trevliga och lustfyllda för att maten ska bli uppäten och hamna i magen.

Måltidernas fördelning över dygnet

För att du ska få i dig tillräckligt mycket energi och näring behöver måltiderna fördelas jämnt över dygnets vakna tid. Livsmedelsverket rekommenderar minst sex måltider; frukost, lunch och middag samt tre mellanmål/fika.

Om du behöver kan du också få extra mellanmål när som helst på dygnet. För att stimulera aptiten lite extra kan huvudmåltiderna bestå av förrätt, huvudrätt och efterrätt.

För att tiden mellan dagens sista måltid och frukosten dagen därpå inte ska bli för lång, kan du som önskar få mat och/eller dryck när som helst på dygnet. Vår ambition är det inte ska gå mer än 11 timmar mellan dagens sista måltid och nästa dags första måltid för att minska risken för undernäring.

Många har ansvar

Det finns många olika yrkesgrupper som har ansvar för maten och måltiderna i särskilda boenden, till exempel undersköterskor och vårdbiträden, chefer på olika nivåer, kockar samt dietist.

Miljösmarta måltider

Vi tar hänsyn till klimatet när vi köper in, tillagar och serverar maten. Det innebär bland annat att maten ska lagas nära servering, att ekologiska livsmedel ska väljas i stor utsträckning och att vi ska arbeta för att matsvinnet minskar. Mat som slängs i onödan påverkar både miljön och ekonomin.

Borlänge kommuns måltidspolicy

Måltidspolicyn tydliggör kommunens ansvar och inriktningar för att erbjuda Borlängeborna kvalitet och god service när det gäller den mat som upphandlas och erbjuds i verksamheterna.

Borlänge kommun vill erbjuda sina matgäster Sveriges trevligaste måltid. Genom att göra det skapar Borlänge kommun förutsättningar för goda matvanor och en god hälsa som ger energi till dagens aktiviteter.

Arbetet med måltider utgår från Livsmedelsverkets måltidsmodell, ett pussel med sex olika kvalitetsområden som är viktiga för att matgästen ska må bra av maten och känna matglädje. Modellen visar även att en måltid är så mycket mer än bara maten på tallriken.

Måltidspolicy Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Livsmedelsverkets måltidsmodell. Ett pussel med sex olika bitar: Säker, god, integrerad, trivsam, näringsriktig, miljösmart