Borlänge kommuns logotyp

Maten i särskilt boende

Maten och måltiderna ska vara höjdpunkter på dagen. Stunder som du längtar till och ser fram emot. Självklart är maten som serveras vällagad och näringsriktig. För oss är det också viktigt att matsalen, eller där du föredrar att äta dina måltider, är trevlig och välkomnande.

Trygg och avslappnad stämning vid borden och bra råvaror bidrar också till måltider som gör gott i både magen och hjärtat

När vi åldras förändras våra kroppar och vår förmåga att tugga och svälja kan försämras. Vi uppfattar inte dofter och smaker lika starkt som tidigare. Dessutom kan hunger- och törstkänslorna minska och vi blir mätta snabbare. Det gör att äldre människor riskerar att få i sig för lite energi och näring.

För att inte bli sjuk, och för att bli frisk när man har varit sjuk eller skadad, är det viktigt att få i sig näringsriktig mat. Därför tar vi självklart hänsyn till olika behov, som svårigheter att tugga och svälja, risk för undernäring eller andra medicinska och religiösa/etiska anledningar när vi planerar, tillagar och serverar maten.

Näringsriktig och hälsosam

Maten för äldre och sjuka behöver innehålla mer protein och vitamin D än mat för unga och friska personer. Det är viktigt att arbeta för att förebygga undernäring, så att sjukdomar eller andra komplikationer kan förhindras. Därför lägger våra medarbetare mycket tid på att maten och måltiderna ska bli trevliga och lustfyllda för att maten ska bli uppäten.

Måltidernas fördelning över dygnet

För att du ska få i dig tillräckligt mycket energi och näring behöver måltiderna fördelas jämnt över dygnets vakna tid. Livsmedelsverket och Socialstyrelsen rekommenderar minst sex måltider; frukost, lunch och middag samt tre mellanmål/fika.

Om du behöver kan du också få extra mellanmål när som helst på dygnet. För att stimulera aptiten lite extra kan huvudmåltiderna bestå av förrätt, huvudrätt och efterrätt.

För att tiden mellan dagens sista måltid och frukosten dagen därpå inte ska bli för lång, kan du som önskar få mat och/eller dryck när som helst på dygnet. Vår ambition är det inte ska gå mer än 11 timmar mellan dagens sista måltid och nästa dags första måltid för att minska risken för undernäring.

Anpassad kost

Om du har speciella behov kan du få dem tillgodosedda genom individuellt anpassad kost. Du får ett personligt kostintyg där det framgår vilken kost du äter, om du är allergisk mot något och om du har andra önskemål kring maten.

Personalen hjälper till

Personalens roll är att skapa trevlig stämning runt matborden genom att sitta ned och hjälpa till att leda och uppmuntra samtal. Om någon behöver extra mycket stöd kan personalen även äta tillsammans med omsorgstagarna för att bidra till att skapa en lugn måltidsmiljö och för att kunna hjälpa till om det behövs.

Många har ansvar

Det finns många olika yrkesgrupper som har ansvar för maten och måltiderna i särskilda boenden, till exempel chefer på olika nivåer, dietister, undersköterskor och vårdbiträden.

Maten och klimatet

Vi tar hänsyn till klimatet när vi köper in, tillagar och serverar maten. Det innebär bland annat att maten ska lagas nära servering, att ekologiska livsmedel ska väljas i stor utsträckning och att vi ska arbeta för att matsvinnet minskar. Mat som slängs i onödan påverkar både miljön och ekonomin.

Borlänge kommuns kostpolicy

Kostpolicyns vision är att Borlänge kommun ska kunna erbjuda sina matgäster Sveriges trevligaste måltid. Kostpolicyn består även av olika mål som handlar om hur en trevlig måltid definieras:

  • måltiden som en förutsättning för goda matvanor och god hälsa
  • måltiden ur ett miljöperspektiv
  • kommunikationen mellan matgästen och personalen i samband med måltiden.

I policyn kan du också läsa om bland annat uppföljning, utvärdering och matråd – där du som omsorgstagare och/eller anhörig kan vara med och påverka.

KostpolicyPDF

FAMM- Fem aspekter på måltidsmodell

Måltiden är mer än bara maten på tallriken. Därför planeras och organiseras måltiderna i Borlänge kommuns särskilda boenden utifrån FAMM. En modell som ursprungligen skapades för att förklara faktorer som har inverkan på hur restaurangbesök uppfattas av gästerna och som innebär en helhetssyn på hela måltiden.

De olika aspekterna i FAMM är:

  1. Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
  2. Mötet (mellan människor, gäst, personal)
  3. Produkten (mat & dryck, njutning, fest)
  4. Stämningen (måltiden som helhet, atmosfär, sinnen, service, känsla)
  5. Styrsystemet (ekonomi, hygien, koncept)

Den ursprungliga idén till FAMM-modellen kommer från den utvärdering som Guide Michelin bygger på, och har formats samt förfinats vid restaurang- och hotellhögskolan Grythytte Akademi.

Senast uppdaterad: 02 juli 2020

0243 - 740 00

Telefontid: 8.00-16.30 måndag-fredag

Besök: Stadshuset, Röda vägen 50

8.00-16.00 måndag-fredag

E-post: kommun@borlange.se

Post

Borlänge kommun

781 81 Borlänge

Org.nr: 212000-2239

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här