Borlänge kommun
Här hittar du generell information om hur ekonomiskt bistånd fungerar och vilka krav som kan ställas på dig som ansöker om stöd.
Om du inte kan försörja dig och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd är en sista utväg när du behöver ekonomisk hjälp och ett stöd till dess att du kan försörja dig själv.
1177 Ekonomiskt stöd Länk till annan webbplats.
Gör en provberäkning på Socialstyrelsens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ekonomiskt bistånd består av två delar, försörjningsstöd och livsföring i övrigt.
Försörjningsstödet ska täcka dina grundläggande behov, såsom kostnader för mat, kläder och boende.
Livsföring i övrigt kan täcka kostnader för behov som kan ingå i en skälig levnadsnivå och som uppstår då och då. Exempel är kostnader för sjukvård, medicin och umgänge med barn. I socialtjänstlagen står det att ekonomiskt bistånd ska garantera att man får en skälig levnadsnivå. En individuell prövning görs för att ta reda vad som är en skälig levnadsnivå för just dig.
Har du ekonomiska problem och vill söka ekonomiskt bistånd ringer du vår mottagning via kommunens servicecenter.
För dig som ringer första gången eller inte har någon handläggare:
Kontakta mottagningen via kommunens servicecenter: 0243-740 00
Ordinarie telefontid: måndag - fredag kl. 10:00-12:00 samt 13:00-14:00
Du ska göra en återansökan via e-ansökan om du:
De som är sambos eller gifta har försörjningsskyldighet gentemot varandra och ansöker om ekonomiskt bistånd tillsammans som ett hushåll.
Innan du ansöker om ekonomiskt bistånd:
Detta gäller om du är arbetslös:
Om du tackar nej till ett arbete, inte bedöms vara aktivt arbetssökande eller tackar nej till en arbetsmarknadsåtgärd kan din rätt till försörjningsstöd komma att ifrågasättas. Du riskerar då att få helt eller delvis avslag på din ansökan om försörjningsstöd.
Om du inte har aktivitet via Arbetsförmedlingen kan socialnämnden även ställa krav på att du skall delta i kompetenshöjande verksamhet via kommunens arbetsmarknadsenhet (AMI) för att öka dina möjligheter att nå egen försörjning.
Du som är sjukskriven för helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga:
Vi behöver utreda er rätt till ekonomiskt bistånd. Därför kan vi, beroende på hur er situation ser ut, komma att begära in ytterligare handlingar än vad som nämns i kallelsen.
Du behöver söka andra möjliga bidrag/ersättningar i första hand;
Övriga kostnader (till exempel hyra)
Redovisning inkomster
Sysselsättning
Beroende på vilken sysselsättning du har eller om du är sjukskriven så kommer vi begära in underlag som styrker detta. Du kommer tillsammans med handläggare att göra en individuell plan. Exempel på underlag kan vara:
Tillgångar
Vi kommer att göra kontroller kring dina tillgångar. Det är därför som vi kräver in handlingar från skatteverket och från banken (se kallelsen). Vi behöver även kontrollera:
Detta ska lämnas in första gången - sammanställning Pdf, 171.4 kB.
(av informationen ovan)
När vi fått in alla uppgifter görs en utredning som tar max 10 arbetsdagar. När utredningen är klar får du beslut på din ansökan hemskickat. Om du inte är nöjd med beslutet har du möjlighet att överklaga det.
Om du får avslag eller delavslag på det du ansökt om och inte är nöjd med ett fattat beslut har du rätt att överklaga beslutet inom tre veckor.
När du får ett avslag på en ansökan får du information från handläggaren som fattat beslutet om hur du gör för att överklaga. Överklagan ska skickas till socialtjänsten som är skyldiga att se över beslutet innan det skickas vidare till förvaltningsrätten för överprövning.
Överklagan ska vara skriftlig och förutom personuppgifter innehålla:
Blankett - överklaga ett beslut (pdf) Pdf, 184.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Vi har tystnadsplikt! Det kan vara jobbigt att vara så utlämnande som du får lov att vara i kontakten med oss och det kan därför vara skönt att veta att allt du säger skyddas av offentlighets- och sekretesslagen.
Aktivitetsplikt kan bli aktuellt för dig som får ekonomiskt bistånd till din försörjning. Syftet med aktivitetsplikten är att öka dina möjligheter att komma ut i arbete eller studier. Det är din socialsekreterare som bedömer om du är aktuell för aktivitetsplikt.
Om du är aktuell för aktivitetsplikt förväntas du att delta i aktiviteter. Om du utan godtagbara skäl avböjer eller uteblir från aktivitetsplikten, kan din rätt till ekonomiskt bistånd komma att ifrågasättas i enighet med 4 kap 5 § Socialtjänstlagen.