Borlänge kommuns logotyp

"Min tid kan göra stor nytta för andra"

Therese Wohlin är 40 år, bor i Borlänge, har familj, jobbar och studerar. Vid sidan om allt det, är hon också kontaktperson.

– Det finns många människor som behöver stöd och någon att hänga med. Den lilla tiden jag kan ge kanske är till jättestor nytta för någon annan. Det är ju inget jobb utan man träffas och umgås som med en kompis, säger Therese Wohlin.

Ingen utbildning krävs

Att vara kontaktperson är ett uppdrag där du delar med dig av din tid, till någon som behöver det. Det kräver ingen utbildning eller särskilda kunskaper, bara en vilja att några timmar i månaden engagera sig i en person som behöver utöka sina sociala kontakter i vardagen.

Du kan göra en allmän intresseanmälan om att bli kontaktperson eller anmäla intresse om att bli kontaktperson till en specifik person. Som kontaktperson får du ersättning men uppdraget innebär ingen anställning i Borlänge kommun.

Två personer håller i varsitt bowlingklot i bakgrunden syns bowlingbana med käglor

Bowling är en aktivitet som Therese Wohlin och Hampus Sandberg brukar göra när de ses. "Det är kul att ha någon att göra grejer med än att vara själv", säger Hampus.

"Vi tränar, bowlar och fikar"

Therese Wohlin anmälde sig som kontaktperson till Borlänge kommun för ungefär ett år sedan. Hampus Sandberg som är hennes senaste uppdragsgivare har hon träffat i några månader.

–När jag sökte en kontaktperson ville jag att den personen skulle vara snäll och ha samma intressen som mig. Jag gillar att träna, bowla, spela tv-spel och kolla skräckfilm, säger Hampus Sandberg.

– Tv-spel är inte riktigt min grej så det gör vi inte tillsammans. Men tränar gör jag och bowla kan jag. Jag kanske inte är så bra på det men jag tycker att det är kul. Sedan brukar vi fika en hel del. Det gillar båda, säger Therese Wohlin.

Planerar resa till Leksands sommarland

Hampus och Therese brukar ses ungefär två timmar i veckan.

– Therese och hennes familj kanske ska till Leksands sommarland och då kanske jag också hänger med. Det är roligare att ha någon att göra grejer med än att vara själv, säger Hampus Sandberg.

– Det känns fint att få ge av min tid till att Hampus ska få ha det kul och någon att umgås med. Att göra någonting för någon annan känns alltid bra, säger Therese Wohlin.

Frågor om uppdraget som kontaktperson

Kontakta kommunens verkställande handläggare inom Funktionshinderomsorgen 1.

Ring eller skicka e-post till kommunens servicecenter:
Telefon: 0243 - 740 00
E-post: kommun@borlange.se