Borlänge kommuns logotyp

Jag är! Vill du också vara?

Maja 28 år gammal, bor i Borlänge och arbetar som civil utredare, vid sidan av detta är hon också kontaktperson. Som kontaktperson delar du med dig lite av din tid till någon som behöver det.

Hos Borlänge kommun kan man anmäla sitt intresse för att bli kontaktperson. Att vara kontaktperson kräver ingen utbildning eller särskilda kunskaper, bara en vilja att några timmar i månaden engagera sig i en person som behöver utöka sina sociala kontakter i vardagen.

– Jag skulle beskriva det som att du är en kompis och att du får en kompis. Att vara en kontaktperson innebär i längden att du får en till vän i ditt liv, säger Maja.

”Jag kände att jag hade något att ge till någon som behöver det, vänskap, umgänge, en trygghet”

Maja har varit kontaktperson sedan april 2021 och hon trivs otroligt bra i rollen. – Det finns inget som är ansträngande med att vara kontaktperson. Tvärtom ger det otroligt mycket, precis som när du umgås med vilken nära vän som helst, berättar Maja.

Några snabba frågor till Maja

Vad är det bästa med att vara kontaktperson?

Att du känner att du ger något till någon som behöver det.

Finns det några utmaningar med att vara kontaktperson?

Nej, det tycker jag inte. Enda utmaningen under min tid som kontaktperson har varit att hitta på olika aktiviteter på grund av coronan. Då blev det mycket promenader, men sedan i vintras har ju detta problem blivit mindre och mindre.

Behövs några förkunskaper?

Nej, verkligen inte. Allt du behöver är ett öppet sinne och ett gott hjärta.

Om du skulle inspirera andra till att bli kontaktpersoner, vad skulle du säga då?

Det är ett väldigt fint uppdrag där du kan göra skillnad i någon annans liv, och du får dessutom något tillbaka i form av vänskap och glädje. Detta genom att bara umgås, på ett eller annat sätt, någon timme i veckan.


Frågor kring att bli kontaktperson:

Kontakta kommunens verkställande handläggare inom Funktionshinderomsorgen 1. Ring eller skicka e-post till kommunens servicecenter:
Telefon: 0243 - 740 00
E-post: kommun@borlange.se