Borlänge kommuns logotyp

Boendestöd och boenden för personer med psykisk funktionsnedsättning

Boendestöd och bostad med särskild service är ett pedagogiskt och socialt stöd i hemmet och närmiljön för dig med psykisk funktionsnedsättning.

Boendestöd

Boendestöd är ett pedagogiskt och socialt stöd i hemmet och närmiljön, till personer med psykisk funktionsnedsättning och till personer som omfattas av LSS. Stödet utformas individuellt och bygger på din medverkan och delaktighet. Insatsen boendestöd ansöker du om hos biståndshandläggare.

Boendestödjaren kan ge dig stöd med:

  • motivations- och aktiveringsstöd
  • att strukturera vardagen och hitta rutiner
  • att hålla dygnsrytmen och sköta hygien
  • att utföra hushållssysslor, städ, tvätt, handla, laga mat etc.
  • att upprätthålla sociala kontakter
  • att bistå vid kontakter med myndigheter, sjukvården eller närstående personer

Läs mer om hur du ansöker om stöd och hjälp

Thenstedtsgatans boende, 7 platser

Boendet på Thenstedtsgatan finns till för dig som har en omfattande psykisk funktionsnedsättning. Grupp- och serviceboendet ger ett pedagogiskt och socialt stöd i hemmet och närmiljön. Denna insats ansöker du om hos biståndshandläggare.

På Thenstedtsgatan har du en egen lägenhet på 1-1,5 rum och kök.

Det finns gemensamma utrymmen, gemensamt kök och du äter dina måltider tillsammans med övriga boenden. Personal finns på plats dygnet runt (sovande personal nattetid) och det finns en sjuksköterska knuten till boendet på dagtid.

Här får du stöd i att sköta ditt boende. Du får stöd i att skapa goda rutiner med mat, sömn och bryta social isolering. Vi hjälper dig att växa som människa och planera för din framtid. Personalen arbetar rehabiliterande dvs. de tar tillvara på dina egna resurser och möjligheter. Vi undviker att göra saker åt dig men gör gärna saker tillsammans med dig.

Bysjöns boende, 5 platser

Boendet i Bysjön finns till för dig som har en omfattande psykisk funktionsnedsättning. Boendet ger ett pedagogiskt och socialt stöd i hemmet och närmiljön. Denna insats ansöker du om hos biståndshandläggare.

I Bysjön har du en egen lägenhet, på 2 rum och kök. Du lagar din mat i din lägenhet, ibland med stöd av personal. Ibland äts middag gemensamt i vårt gemensamma kök.

Det finns gemensamma utrymmen, och en trädgård där du kan delta i olika trädgårdssysslor. Här arbetar det personal dygnet runt (sovande personal) men kortare stunder kan boendet också vara obemannat.

Här får du stöd i att sköta ditt boende. Du får även stöd i att skapa goda rutiner med mat, sömn och bryta social isolering. Vi hjälper dig att växa som människa och planera för din framtid. Personalen arbetar rehabiliterande, det vill säga de tar tillvara på dina egna resurser och möjligheter. Vi undviker att göra saker åt dig men gör gärna saker tillsammans med dig.

Det finns en sjuksköterska knuten till boendet dagtid.

Täppgatans boende, 12 platser

Boendet på Täppgatan finns till för dig som har en omfattande psykisk funktionsnedsättning. Boendet ger ett pedagogiskt och socialt stöd i hemmet och närmiljön. Denna insats ansöker du om hos biståndshandläggare.

Här bor du i ditt egna rum med egen dusch/toalett. Dygnets alla måltider serveras i vår matsal. Det finns stora gemensamma utrymmen/ytor och hobbyrum med bland annat träningsmöjligheter. Vi har uteplatser och stora gröna ytor där du har möjlighet att delta i trädgårdssysslor efter förmåga. Här arbetar det personal dygnet runt, vakna även på natten om du skulle behöva stöd eller samtal.

Här får du stöd i att sköta ditt boende. Du får även stöd i att skapa goda rutiner med mat, sömn och bryta social isolering. Vi hjälper dig att växa som människa och planera för din framtid. Personalen arbetar rehabiliterande dvs. de tar tillvara på dina egna resurser och möjligheter. Vi undviker att göra saker åt dig men gör gärna saker tillsammans med dig.

Det finns en sjuksköterska knuten till boendet dagtid.

Boendeplan Socialpsykiatri 2018-2021 Bostadsförsörjningsplan.pdf Pdf, 387.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Informationsblad - bostad med särskild service för vuxna.pdf Pdf, 149.4 kB.