Vänskapsbänkar
Vänskapsbänkar en del av vårt arbete med att förebygga psykisk ohälsa och suicid. Vi hoppas att vänskapsbänkarna uppmuntrar till samtal mellan människor, sätter ljus på den psykiska ohälsan och bidra till ökat engagemang för suicidprevention.
Psykisk ohälsa och suicid är allvarliga folkhälsoproblem som innebär stora konsekvenser för den enskilde, för anhöriga och närstående och för samhället i stort. Varje år tar omkring 10 personer sitt liv i Borlänge och 1 500 personer i hela Sverige. Samtidigt som de flesta säger att de mår bra psykiskt, så lider många av psykiska besvär som oro och ångest, stress och sömnproblem.
Bänkar som uppmuntrar till samtal
Våra vänskapsbänkar är till för att belysa psykisk ohälsa och uppmuntra till samtal mellan människor. Att våga fråga andra hur de mår, och att själv våga berätta hur du verkligen mår, kan rädda liv.
Bänkarna, som genom sin gula färg sticker ut, kan bli en påminnelse om att ta en minut, bara andas och tänka på sitt eget och andras psykiska mående.
Främja psykisk hälsa - låna en bänk
En bänk står på Soltorget i Hagalund. En är flyttbar och kan lånas av civilsamhällsaktörer, företag eller andra verksamheter som vill använda bänken som ett verktyg för att medvetandegöra och inspirera till insatser för att främja psykisk hälsa.
Är du intresserad av att låna bänken och vill veta mer? Kontakta oss gärna:
social-arbetsmarknadsnamnden@borlange.se
Bänkarnas historia
Borlängebon Susanne Gardeving lämnade in ett medborgarförslag om att Borlänge skulle börja med vänskapsbänkar. Förslaget beviljades av kommunstyrelsen våren 2024.
Våga berätta: Borlängebor delar egna erfarenheter
Här delar Borlängebor med erfarenhet av psykisk ohälsa med sig av sina historier.
Tips om du själv mår dåligt
Tips för att må bättre
För att må bättre och stärka din psykiska hälsa, försök hitta en balans mellan arbete, studier, fritid och återhämtning. Gör något socialt och meningsfullt, och aktivera både kroppen och hjärnan. Här är några tips:
- Skapa nya vanor i din egen takt.
- Börja med något som passar dig just nu.
- Sök stöd och hjälp om du mår mycket dåligt.
Kom ihåg att vissa saker kan vara svåra att förändra på egen hand. Vården kan erbjuda stöd om det behövs.
Saker som kan stärka din psykiska hälsa
Exempel på saker som kan stärka din psykiska hälsa:
- Prata med någon om hur du mår
- Försök att acceptera att livet går upp och ner
- Umgås med människor som får dig att må bra
- Rör på dig regelbundet
- Prioritera sömn och återhämtning
- Utveckla dig själv och din självkänsla
- Var snäll mot dig själv
- Ge av din tid och ditt engagemang
- Skapa rutiner som får dig att må bra
- Stressa lagom
- Hitta hållbara skärmvanor
- Ta vara på din fritid
Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats dinpsykiskahalsa.se:
Här kan du få stöd
Om du drabbas av psykisk ohälsa eller en känslomässigt jobbig kris ska du först och främst kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Känner du att det är akut kan du dagtid kontakta den psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Borlänge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kvällar, nätter och helger kan du kontakta den psykiatriska akutmottagningen i Säter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För mer information se länkar nedan.
Du kan också ringa 112 för att få akut hjälp.
Tips om du vill hjälpa någon annan som mår dåligt
Stötta någon som mår dåligt
Psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå, så fråga gärna rakt ut hur någon mår om du är fundersam. Det kan kännas svårt att stötta någon som mår dåligt. Det viktigaste är att visa att du bryr dig, till exempel genom att lyssna och erbjuda hjälp.
"Så länge någon lever går det att göra någonting. Ta ett steg för livet."
Det är slutorden i filmen "Steg för livet" som visar hur det kan vara att lida av psykisk ohälsa och tankar på att vilja ta sitt liv, men som också ger råd om hur du kan hjälpa.
Steg för livet - se filmen på YouTube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du pratar med en person som mår dåligt:
- Våga fråga hur personen mår. Välj gärna en tid och plats när ni kan prata ostört. Ibland kan det vara lättare att prata om man gör någonting under tiden, till exempel tar en promenad.
- Lyssna öppet och utan att döma. Visa att du lyssnar genom att nicka, humma eller söka ögonkontakt. Ställ följdfrågor. Undvik att direkt börja ge råd eller berätta om egna erfarenheter.
- Förmedla hopp. Berätta att ni tar er igenom det här tillsammans och att de allra flesta som mår psykiskt dåligt blir bättre. Du kan också erbjuda dig att ta fram information som kan vara till hjälp för personen.
- Om personen mår mycket dåligt, uppmuntra till att söka professionell hjälp. Ta inte själv rollen som personens behandlare. Du kan erbjuda dig att hjälpa till att boka en tid eller följa med på besöken.
- Hjälp personen att byta fokus. Det är vanligt att personer som mår dåligt fastnar i att älta samma saker eller oroar sig överdrivet mycket. Då kan personen behöva hjälp att byta fokus så att den får tänka på något annat en stund.
- Respektera om personen inte vill prata. Säg att du finns där om den ändrar sig.
- Ha tålamod. Visa att du finns där om hen vill prata eller göra något. Hör av dig och håll kontakten, även om personen inte är lika social som vanligt.
- Var ärlig med hur du mår. Du kan hjälpa genom att själv vara ärlig med hur du mår eller berätta när du går igenom en tuff period. Det bidrar till ett öppet klimat där fler vågar öppna upp sig.
Gör saker som personen tycker om
- Fråga om ni ska hitta på något och vad personen vill göra. Ofta mår man bättre när man får göra saker man tycker om. Det kanske är att fika, ta en promenad, se på film, spela fotboll eller något annat.
- Fråga om ni till exempel ska börja träna, plugga eller göra något annat ihop. De flesta mår bra av att ha rutiner och sammanhang i vardagen.
- Tipsa om nya aktiviteter eller prova på tillsammans. Att utveckla nya intressen kan leda till nya relationer och engagemang.
Källa: dinpsykiskahalsa.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stötta någon annan att söka hjälp
Om du tror att en person med psykisk ohälsa behöver mer stöd och hjälp kan det vara bra att hjälpa till så att personen hittar rätt.
Frågor om hälsa och vård, ring 1177 eller besök 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Råd och stöd på mejl, chatt eller telefon
Under uppbyggnad.
- Ingen giltig användare vald.