Grannsamverkan mot brott
I Borlänge finns ett samarbete mellan kommunen och Polisen för att sprida kunskap om grannsamverkan, och hjälpa till att starta och upprätthålla grannsamverkan i kommunens bostadsområden.
Syftet med grannsamverkan är att göra bostadsområdet mindre attraktivt för brottslig verksamhet. Detta genom ökad uppmärksamhet från de boende i området och genom kunskap om hur man skyddar sig mot brott.
Grannsamverkan innebär ett samarbete mellan de boende i området och Polisen, men ofta är även kommunen och exempelvis försäkringsbolag med i samarbetet.
En utvärdering som genomfördes 2019 visar att grannsamverkan kan minska antalet brott i området med i genomsnitt 28 % jämfört med områden som inte har grannsamverkan.

Minimikrav för att medverka i grannsamverkan:
- Vara allmänt vaksam och kontakta 112 om du upptäcker något som verkar misstänkt, samt informera kontaktombudet.
- Meddela dina grannar om du reser bort några dagar – då kan grannarna öka uppmärksamheten runt ditt hem genom att exempelvis ta in post, skotta snö och hålla allmän uppsikt.
- Förvara värdesaker på säkert sätt.
- Ta del av brottsförebyggande tips som finns i materialet från Grannsamverkan mot brott, och åtgärda svagheter i ditt hem.
Det är också bra att:
- Upprätta en inventarieförteckning eller fotografera bostaden och dina värdesaker.
- Märk stöldbegärlig egendom, exempelvis med märk-DNA.
Starta grannsamverkan:
- För att få veta mer om grannsamverkan kan du ringa polisen på 114 14 och fråga efter en samordnare för grannsamverkan i Borlänge kommun. Det går också bra att maila polisen via e-post: registrator.bergslagen@polisen.se
Bra att veta:
- Skyltar om grannsamverkan, information och utbildning tillhandahålles kostnadsfritt.
- Grannsamverkan kan etableras både i villaområden och i flerbostadshus.
- Båtsamverkan är en variant av grannsamverkan för båtägare, båtklubbar och marinor.
