Borlänge kommuns logotyp

Coronaviruset

Det är viktigt att vi fortsätter göra vad vi kan för att förhindra smittspridning. Stanna hemma och testa dig vid symtom och sjukdomskänsla.

Aktuellt

Här nedanför hittar du aktuell information som rör coronaläget i landet och Borlänge. Klicka på rubriken för att läsa hela artikeln.

Se fler artiklar publicerade under Aktuellt om coronaviruset

Det gäller just nu

För att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19 är Folkhälsomyndighetens rekommendationer att:

  • Vaccinera dig om du har möjlighet.
  • Stanna hemma och testa dig vid symtom och sjukdomskänsla (testning gäller alla från 6 år och uppåt, både vaccinerade och ovaccinerade).
  • Stanna hemma i sju dagar om någon annan i hushållet har konstaterad covid-19. Testa dig direkt vid egna symtom eller fem dagar efter den som har konstaterad covid-19 testade sig (även om du själv är symtomfri).

Som ovaccinerad har du fortfarande ett extra stort ansvar att skydda dig själv och andra från smitta och spridning av covid-19. Om du inte är fullvaccinerad bör du till exempel fortfarande tänka på att hålla avstånd till andra på din arbetsplats när det är möjligt, undvika onödig trängsel och särskilt undvika nära kontakt med personer som tillhör en riskgrupp eller är över 70 år.

De särskilda råden till ovaccinerade gäller inte personer under 18 år eller de som av medicinska skäl rekommenderas att inte vaccinera sig.

Källor:
Detta gäller just nu (krisinformation.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förhållningsregler till den som bor med en person som har covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (folkhalsomyndigheten.se)

Tillfälliga covid‑19‑lagen

Den tillfälliga covid-19-lagen gäller för närvarande till och med den 31 januari 2022. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Den 18 november beslutade regeringen om en lagrådsremiss med förslaget att den tillfälliga covid-19-lagen ska förlängas till och med den 31 maj 2022.

På Länsstyrelsen Dalarnas webbplats finns information om aktuella begränsningar och åtgärder. Länsstyrelsen är även ansvarig för tillsynen.

Läs mer Länsstyrelsen Dalarna - Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.