Borlänge kommuns logotyp

Coronaviruset

Den 29 september 2021 togs flera allmänna restriktioner bort i samhället, men det är fortfarande viktigt att göra vad man kan för att förhindra smittspridning.

Aktuellt

Här nedanför hittar du aktuell information som rör coronaläget i landet och Borlänge. Klicka på rubriken för att läsa hela artikeln.

 • Uppdaterad

  Pausad användning av Modernas vaccin till yngre

  Den 6 oktober beslutade Folkhälsomyndigheten att pausa vaccinering med Modernas vaccin mot covid-19, även om det fortfarande handlar om en mycket liten risk för allvarliga biverkningar.

 • Uppdaterad

  Vaccinering med tredje dosen igång på SäBo

  Påfyllnadsvaccineringen inom Borlänge kommuns särskilda boenden (SäBo) är igång. I måndags var Hällsjöhemmet först ut med att erbjuda de boende en tredje dos vaccin mot covid-19.

Se fler artiklar publicerade under Aktuellt om coronaviruset

Det gäller just nu

För att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19 är Folkhälsomyndighetens rekommendationer att:

 • Vaccinera dig om du har möjlighet.
 • Stanna hemma och testa dig vid symtom på covid-19.

Om du inte är fullvaccinerad

Som ovaccinerad har du fortfarande ett extra stort ansvar att skydda dig själv och andra från smitta och spridning av covid-19. Om du inte är fullvaccinerad bör du till exempel fortfarande tänka på att hålla avstånd till andra på din arbetsplats när det är möjligt, undvika onödig trängsel och särskilt undvika nära kontakt med personer som tillhör en riskgrupp eller är över 70 år.

De särskilda råden till ovaccinerade gäller inte personer under 18 år eller de som av medicinska skäl rekommenderas att inte vaccinera sig.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd från den 29 september Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Steg 4 infört 29 september 2021

Den 29 september infördes steg 4 i regeringens plan för avveckling av restriktioner i samhället till följd av coronapandemin. De förändringar som då trädde i kraft var:

 • Deltagartak för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster i hyrd lokal tas bort.
 • Regler om maxantal per sällskap tas bort för serveringsställen inomhus.
 • Konserter tillåts på serveringsställen inomhus.
 • Rekommendationen om att arbeta hemifrån tas bort. Den som har symtom bör fortsatt stanna hemma och testa sig, och arbetsgivare bör då underlätta för hemarbete.

Källa: Krisinformation.se - Så ska restriktionerna avvecklas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation.se samlar de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin. Sammanställningen utgår från de råd och rekommendationer som påverkar dig som individ.

Läs mer:

Krisinformation.se - Det gäller just nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillfälliga covid‑19‑lagen

Till och med den 30 september i år gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Den 22 september beslutade regeringen att förlänga lagen till och med den 31 januari 2022. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning.

På Länsstyrelsen Dalarnas webbplats finns information om aktuella begränsningar och åtgärder. Länsstyrelsen är även ansvarig för tillsynen.

Läs mer Länsstyrelsen Dalarna - Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.