Borlänge kommun

Smitta i Dalarna

Vi har nu flera fall av personer som är smittade av Corona i Dalarna. Det är viktigt att alla följer de riktlinjer och rekommendationer som myndigheter ger för att minska risken för smittspridning.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att upptäcka nya fall i Sverige mycket hög, och risken för allmän spridning i landet bedöms som mycket hög. Här finns information från ansvariga myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

– Vi har i nuläget ingen allmän smittspridning i Dalarna. Men vi behöver alla hjälpas åt för att skydda våra äldre och människor i riskgrupper, håll dig därför uppdaterad på Folkhälsomyndighetens råd och stanna hemma om du har luftvägsinfektion, även vid milda symtom, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare, Region Dalarna.

Undvik besök på våra äldreboenden

Med anledning av spridningen av coronavirus ber vi alla Borlängebor att avstå från besök till särskilt utsatta riskgrupper och att aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Detta gäller vid kommunens boenden, hos äldre med hemtjänst och/eller med hemsjukvård. Anledningen är att skydda särskilt utsatta riskgrupper från att drabbas av smitta. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.

Restriktionen grundar sig på Folkhälsomyndighetens bedömning över läget i Sverige just nu.

Nya beslut från regeringen

Regeringen tog igår beslut om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 500 personer. Det omfattar inte skolor, simhallar, bibliotek etc. Läs mer här:

Regeringens beslut om allmänna sammankomster och tillställningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Regeringen har även beslutat att tillfälligt avskaffa karensdagen.