Borlänge kommuns logotyp

Publicerad: 05 maj 2020

Fler läsplattor på äldreboenden underlättar kontakten med anhöriga

Borlänge kommuns äldreboenden har försetts med fler läsplattor för att förenkla kontakten mellan de boende och deras anhöriga.

– Det kan betyda mycket för våra boenden att få se sina nära och kära istället för att bara prata i telefon. Det känns så bra att vi kan bidra till det, säger Johanna Munters, verksamhetschef för särskilt boende.

Sedan 1 april råder besöksförbud på alla äldreboende i landet och man behöver hitta alternativa lösningar för att närstående ska kunna hålla kontakten med de boende. Nu har man utökat antalet läsplattor på kommunens äldreboende, så att fler kan mötas digitalt.

– Vi har försett alla äldreboenden med läsplattor som kan användas för videosamtal, något som uppskattas väldigt mycket av både boende och anhöriga, säger Johanna Munters, verksamhetschef för särskilt boende.

För att få kontakt med en närstående på ett boende pratar man med personalen för att komma överens om en tidpunkt för videosamtal, personalen hjälper sedan till med det praktiska. Information om hur det går till och hur man kan förbereda sig inför ett videosamtal har förmedlats till anhöriga, så att kontakten kan ske så smidigt som möjligt. Självklart kan också de boende be personalen om hjälp att få kontakt med släkt och vänner.

– Många av våra äldre är vana att få besök av sina anhöriga. Under Coronatider blir våra äldre isolerade. Med tekniken som hjälpmedel vill kommunen vara med och bryta isoleringen. Jag har själv äldre föräldrar och anhöriga, och så är jag både pappa och farfar, och jag vet hur mycket det kan betyda att se sina anhöriga under denna kristid. Jag hoppas att detta ska hjälpa till att hålla kontakten med mamma, morfar eller farmor tills att man kan ses fysiskt igen, säger Jan Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande.

 

Tre verksamheter fick anmärkningar efter tillsyn

Miljökontoret har utfört tillsyn under Valborgshelgen. Det var inte mycket människor på stan och 10-12 verksamheter hade öppet under tiden som tillsynen pågick. Tre verksamheter hade avvikelser varav en med större problem. Under måndagen informerade miljökontoret verksamheterna om anmärkningarna och förde en dialog om förbättringsåtgärder. Uppföljande kontroller kommer att göras. Om det inte har förbättras skickas ärendet till Regionen (smittskydd) för bedömning.

0243 - 740 00

Telefontid: 8.00-16.30 måndag-fredag

Besök: Stadshuset, Röda vägen 50

8.00-16.00 måndag-fredag

E-post: kommun@borlange.se

Post

Borlänge kommun

781 81 Borlänge

Org.nr: 212000-2239

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här