Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

För ett säkert firande

Årets skolavslutningar firas i mindre skala i både grundskolan och gymnasieskolan med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Skolavslutningar och studenten i Borlänge kommun anpassas till rådande omständigheter för att begränsa spridningen av coronaviruset även i år.

Region Dalarna och Folkhälsomyndigheten har rapporterat en kraftig minskning bland antalet smittade i länet. Samtidigt varnar man för att smittspridningen kan öka i samband med skolavslutningar och studentfiranden, något som skedde förra året.

Grundskolan

Varje klass firar skolavslutningen för sig torsdag den 10 juni. Inga vårdnadshavare kommer att bjudas in, men i vissa skolor möjligheter att följa avslutningen digitalt. Varje skola informerar elever och vårdnadshavare om hur dagen går till.

Gymnasieskolan

Varje klass firar skolavslutningen för sig fredag den 11 juni. Varje skola informerar elever och vårdnadshavare om hur dagen går till för första- och andraårselever samt sistaårselever som tar studenten.

Så genomförs studenten 2021

Så kan du fira skolavslutningar och studentfirande säkert

Region Dalarnas råd om firande på ett smittsäkert sätt:

  • Fira med en liten umgängeskrets.
  • Tänk på att covid-19 även kan spridas när en infekterad person talar, skrattar eller sjunger. Därför är det viktigt att hålla avstånd och gärna fira utomhus.
  • Tvätta händerna och/eller använd handdesinfektion
  • Stanna hemma om du har symtom.
  • Om du är förälder: prata med din ungdom om covid-19 och att det inte är läge att träffa många människor till exempel på en examensfest. Poängtera vikten av att endast umgås med den närmsta vänskapskretsen utomhus.

Om corona och covid-19 för barn

Visste du att du kan ha haft sjukdomen covid-19 utan att veta om det? Eller hur du kan minska risken att smitta ditt husdjur med coronaviruset? Folkhälsomyndigheten svarar på frågor om covid-19 från unga.

Krisinformation.se/barnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Allas ansvar - är din ursäkt bättre än någon annans?

Många av oss har under året formulerat ursäkter för att inte följa råd och rekommendationer och alla har vi betraktat våra egna skäl som särskilt ömmande. Men det är allas ansvar att bidra till att minska smittspridningen. Det är allas vårt ansvar att ställa oss frågan: är min ursäkt bättre än någon annans?