Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Sommar under pandemin

Har du också tänkt ”vi blir ju inte så många” eller ”ska barnen inte få göra något kul när de är lediga”?

Många av oss har under året formulerat ursäkter för att inte följa råd och rekommendationer och alla har vi betraktat våra egna skäl som särskilt ömmande. Men det är allas ansvar att bidra till att minska smittspridningen. Det är allas vårt ansvar att ställa oss frågan: är min ursäkt bättre än någon annans?

På krisinformation.se finns information om vad som gäller i semestertider under pandeminlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information på andra språk/Information in other languages länk till annan webbplats

Så kan du aktivera dig och ta ansvar för att umgås säkert!

 • Samla den närmaste familjen. Tänd grillen, ha picknick eller upptäck take-away och välsmakande laga-själv-paket från Borlänges restauranger, livsmedelsbutiker och caféer.
 • Häng på någon av sommarlovsaktiviteterna för barn och unga i Trevligt lov.
 • Följ med ut i Borlänge! Massor av aktiviteter utomhus som är anpassade till sådant som du kan göra på egen hand eller tillsammans med en vän. Ladda ner Naturkartans app. I appen har du en guide till Borlänges natur med information om badplatser, naturreservat, vandringsleder och utsiktsplatser.
 • Byt naturen mot en stadsvandring och lär dig mer om Borlänges arkitekturhistoria. Fint eller fult? Smaken är delad och ligger i betraktarens ögon!
 • Prova Borlänges utegym och hinderbanor.
 • Vad får det lov att växa? Aktivera dina gröna fingrar oavsett om du bor i hus eller lägenhet så kan du odla hemma! Det är hög tid att planera och plantera frön till sommarens trädgård, balkong eller fönster. Googla på enkla grönsaker att odlalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för inspiration eller se enkla tips på fönsterodling,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Gör en god gärning som medmänniska - just nu behövs fler kontaktpersoner!

...och för dem du inte kan träffa

 • Hör gärna av dig till dem du bryr dig om, även om ni inte kan träffas och fira tillsammans i år. Det är många som känner sig ensamma just nu, särskilt under högtider. Ett telefonsamtal, ett kort i brevlådan eller en digital hälsning kan betyda så mycket.

Prova din simkunnighet

Simkunnighet är en färskvara. Därför är det bra att kolla dina simkunskaper med jämna mellanrum.

 • Bada och simma alltid tillsammans där det finns simkunniga vuxna.
 • Bada och simma längs med strandkanten eller mellan bryggor där du vet att du bottnar. Se till att göra dig synlig för andra på sjön.
 • Vänj kroppen vid temperaturen i vattnet. Kallt och strömt vatten påverkar kroppen och uthålligheten.

”Simkunnig är den som kan falla i på djupt vatten, få huvudet under och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter i en följd varav 50 meter ryggsim.”

Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridning vid badplatserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bästa och sämsta scenarier

Scenarierna för smittspridning av covid-19 kan peka på en minskning under juli och augusti, men då krävs det att människors kontakter ligger kvar på samma nivåer som under våren och att vaccinationerna fortsätter som planerat.

Nya scenarier för smittspridning