Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Restriktionerna kommer att avvecklas i fem steg. Första steget inleddes den 1 juni, det andra den 1 juli, det tredje den 15 juli, det fjärde inleds den 29 september och för det femte är varken datum eller månad fastställd.

Restriktionerna kommer att avvecklas i fem steg. Första steget inleddes den 1 juni, det andra den 1 juli, det tredje den 15 juli, det fjärde inleds den 29 september och för det femte är varken datum eller månad fastställd.Bild: Regeringskansliet

Ändringar av restriktioner från 29 september

Efter den 29 september trappas restriktionerna ner ytterligare.

Regeringens beslut om att lätta på restriktionerna grundar sig på Folkhälsomyndighetens bedömning om sjukdomen covid-19 och dess påverkan på människors hälsa i samhället. Enligt Folkhälsomyndigheten är en hög vaccinationstäckning den viktigaste förutsättningen för att kunna häva fler restriktioner. Det finns fortfarande en risk för utbrott bland ovaccinerade. Därför fortsätter Folkhälsomyndigheten att uppmana allmänheten att vaccinera sig.

Covid-19 kommer att vara en del av vår vardag

Viruset som orsakar sjukdomen covid-19 kommer att vara kvar under överskådlig tid, eftersom det är svårt att utrota sjukdomar helt. Covid-19 är alltså här för att stanna, men den positiva skillnaden jämfört med bara förra året, är att det nu finns vaccin. Vaccinet har visat sig vara effektivt och skyddar mot allvarlig sjukdom. Det är främst ovaccinerade, och ovaccinerade äldre, som blir allvarligt sjuka. De flesta av de som vårdas för sina covid-19-symtom i Dalarna är ovaccinerade. Därför är det viktigt att fortsätta att vaccinera, ung som gammal, för att skydda både sig själv och av hänsyn till andra människor som kanske är mer sårbara.

Det här gäller nu:

  • Vaccinera dig
  • Håll avstånd
  • Testa dig och stanna hemma om du har symtom
  • Arbeta hemifrån om du har möjlighet*
  • Testa dig vid hemkomst, om du har varit utomlands.

Restriktioner under coronapandemin: Detta gäller just nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här gäller efter 29 september:

  • Deltagartak för allmänna sammankomster tas bort och även för privata sammankomster.
  • Råden om att jobba hemifrån tas bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan starta.

*Om du måste vara på jobbet, undvik att uppehålla dig för länge och nära andra i gemensamma utrymmen, till exempel vid postfack eller i lunchrum.

Läs mer

Plan för avveckling av restriktioner i fem steg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.